Een van de planten die niet in je tuin mag ontbreken, is de lavendel. Als je een lavendel snoeien gaat geeft deze een heerlijke aromatische geur af, daarnaast is een lavendel ook makkelijk te onderhouden.
Zelfs als je een kleine tuin of een balkon hebt kun je deze makkelijk in een pot neerzetten. Maar hoe kun je deze plant goed onderhouden zodat je er lang plezier van kunt hebben?
Het onderhouden en snoeien van een lavendel doe je twee keer per jaar. Het beste is om dit in het voorjaar te doen voordat de lavendel gaat bloeien en nogmaals in het najaar wanneer de lavendel uitgebloeid is.
Om je lavendel vol in bloei te krijgen, is het belangrijk deze regelmatig te snoeien zodat nieuwe scheuten de kans hebben om te groeien en je zo een volle plant krijgt. Dan heb je er het meest plezier van!
Hoe je de lavendel moet snoeien
Er zijn twee momenten in het jaar wanneer de lavendel het beste gesnoeid kan worden. Een moment is voordat de lavendel gaat bloeien en het andere moment is wanneer de lavendel is uitgebloeid.
Snoeien in het voorjaar
In de maanden maart tot april kan de lavendel voor het eerst gesnoeid worden. Dit moet gebeuren na de laatste vorst.
Je hoeft in deze periode alleen maar de uitgebloeide takken weg te knippen.
Snoeien in het najaar
In de maand september tot oktober kun je de lavendel voor de tweede keer snoeien om hem winterklaar te maken. Dit moet overigens wel voor de eerste vorst gebeuren! Zodra je ziet dat de eerste scheuten verdwijnen weet je dat het tijd is om hem te gaan snoeien.
De lavendel snoeien doe je tot ongeveer 10 tot 15 cm boven de grond als het gaat om een jonge plant.
Heb je een oude lavendel in je tuin staan met verhoute lavendeltakken? Snoei deze dan in ongeveer 20 tot 25 cm boven de grond.
Door de plant meteen na de bloei te snoeien, zorg je ervoor dat je de vorm van de lavendel behoudt en dat nieuwe scheuten de kans krijgen om te groeien en voor een volle plant zorgt.
Wat als de plant nog in bloei staat op het moment dat je hem eigenlijk moet snoeien? Dan is het beter om de tweede snoei over te slaan.
Met de weersveranderingen kan het voorkomen dat door een lange nazomer de lavendel langer doorbloeit dan anders. Door hem dan juist niet te snoeien, voorkom je dat de naderende vorst de plant laat bevriezen.
Je hebt dan iets meer werk in het voorjaar, maar behoudt je zo wel een mooie en gezonde lavendel.
Heb je net allemaal jonge lavendelplanten in je tuin geplant dan wil je deze de kans geven om uit te bloeien tot een volle plant. Dit doe je door de plant extra te snoeien.
In plaats van in het voorjaar en najaar, kun je tussendoor nogmaals de plant snoeien. Dit heeft als voordeel dat de nieuwe scheuten kans krijgen te groeien en je zo dus een volle lavendel krijgt.
Ben je opzoek naar een goede en degelijke snoeischaar voor al je planten en bloemen? Bekijk de beste snoeischaren van dit moment!
Wat te doen met het afval van de lavendel
Normaal gesproken gooi je het snoeiafval van de struik weg. Er zijn slechts een aantal struiken en planten waarbij dit niet hoeft en je juist de afgesnoeide takken als decoratie kunt gebruiken.
Dit zijn onder andere de takken van de hortensia en dus ook van de lavendel!
Laat de takken van de lavendel drogen en zet ze in een vaas. De gedroogde bloemen van de lavendel kun je in een linnen zakje bewaren en ergens neerleggen waar je kunt genieten van de aroma van de lavendel.
Weten wat je nog meer kunt doen met lavendel? Kijk naar wat nog meer voordelen van de lavendelplant zijn!
Wanneer kun je de lavendel het beste planten?
Er is niet echt een vaste of specifieke tijd wanneer je de lavendel in je tuin kunt planten in tegenstelling tot bijvoorbeeld tulpenbollen. Het kan het hele jaar door.
Plant je de lavendel in het voorjaar dan heb je er eerder voordeel van als dat je hem in de winter zou planten omdat de warmte en omgeving de plant eerder laten bloeien als in de koudere maanden.
Plaats je de lavendel in een droge periode in je tuin, zorg er dan voor dat de plant voldoende water krijgt om zich prettig te laten voelen in de nieuwe omgeving.
Welke grondsoort is goed voor de lavendel
Lavendel gedijt het beste in kalkhoudende grond. Compost of turf zijn daarom niet aan te raden om bij de lavendel te doen. In principe werken alle soorten grond als deze goed gedraineerd is. Grond met een pH-waarde tussen 6 en 8 volstaat voor een lavendel.
Plant de lavendel alleen niet in bemeste tuinaarde want dit is niet goed voor de plant. Dit kan ervoor zorgen dat de plant dood gaat.
Wanneer je besluit om de lavendel te planten, zorg ervoor dat de bodem goed kan draineren en er geen water blijft hangen bij de wortels.
Zet je hem in een pot, zorg er dan voor dat je de juiste potgrond gebruikt zodat de lavendel kan vermeerderen en ook waar water uit weg kan stromen.
Pokon Bio Lavendel en Kruiden Voeding 1kg
Pokon Bio Lavendel & Kruiden Voeding is een biologische meststof die zorgt voor sterke lavendel- en kruidenplanten. Gezonde planten hebben meer weerstand tegen ziektes en plagen en geven een heerlijke geur en smaak.
Hoe de lavendel het beste onderhouden
Heb je een mooie lavendel uitgezocht dan zal je hier veel plezier van hebben, mits je deze goed onderhoud. Het onderhouden van een lavendel is niet heel moeilijk en kost weinig tijd als je het bijhoudt.
De lavendel snoeien doe je het beste 2x per jaar: het voor- en najaar. En als het om een jonge lavendel dan kan het snoeien best een keer extra gebeuren zodat jonge scheuten de kans krijgen te groeien en zo de plant voller maken.
Zorg ervoor dat je de lavendel niet in bemeste grond plant of deze niet bemest wanneer je de rest van de planten in je tuin bemest. Hier kan zoals al eerder genoemd de lavendel niet tegen.
De lavendel is gewend aan warme temperaturen omdat het zijn oorsprong vindt in het Middellandse-Zeegebied. Daarom vindt de lavendel het heerlijk om de hele dag in de zon te staan.
De lavendel kan hierdoor ook best tegen droogte en heeft niet veel water nodig. Zorg er wel voor dat het water wat je hem geeft weg kan lopen en niet blijft hangen bij de wortels.
Door je aan bovenstaande tips te houden zal je heel veel plezier hebben van je lavendel!
Hoe stek je lavendel?
Het stekken van een lavendel gaat heel eenvoudig. Het is net zo makkelijk als bij de hottentotvijg en de knotwilg.
Door de volgende stappen te volgen zal het je lukken zelf je lavendelperk uit te breiden:
- Snoei een tak van de lavendel van ongeveer 5 tot 8 centimeter
- Haal de top van de tak en verwijder de onderste blaadjes
- Snijd de steel schuin af
- Gebruik wat stekpoeder voor de onderkant en plaats de stek in de volle grond tot aan het blad of plaats hem eerst in wat water totdat de wortels zichtbaar zijn
Dit kun je het beste doen rond de maanden juni tot augustus zodat de stek tijd heeft om wortels te groeien voordat de vorst aanbreekt. Dit duurt ongeveer twee maanden.
Waarom bloeit mijn lavendel niet?
Dat de lavendel niet bloeit kan verschillende oorzaken hebben. Het kan zijn dat de plant te weinig zonlicht krijgt en zo de bloei stagneert. Maar het kan ook zo zijn dat de grond niet goed kan draineren en er teveel water bij de wortels achterblijft. Hier kan de lavendel niet goed tegen. Een andere oorzaak kan zijn dat de plant in een bemeste grond is geplaatst en daar kan de lavendel van dood gaan.
Wat gebeurt er als je lavendel niet snoeit?
Als je de lavendel niet snoeit gaat de plant verwilderen en verhouten de takken zich. Vanuit het hart kunnen er geen nieuwe jonge scheuten meer groeien waardoor alleen aan de buitenkant op de toppen nog groei plaatsvindt. Uiteindelijk zal de plant afsterven.
Hoe voorkom je dat lavendel verhout?
Het verharden van de takken van de lavendel voorkom je door de plant regelmatig te snoeien. Door deze elk voorjaar tot ongeveer 10 tot 15 cm boven de grond te snoeien, krijgen de nieuwe jonge scheuten de kans om te groeien. Doe je dit niet dan verhout de lavendel op den duur en is deze niet meer te redden.
Welke voeding heeft lavendel nodig?
Lavendel doet het relatief goed in alle soorten grond en heeft daarom niet per se extra voeding nodig. Mest wordt niet aangeraden aangezien de plant hier niet tegen kan. Je zou er wel wat extra kalk bij kunnen strooien.
Kan de lavendel in de volle zon staan?
De lavendel staat graag in de volle zon. De plant gaat hier goed van bloeien. Zet de plant dus in de volle zon als dit mogelijk is. Heeft de lavendel slechts een beetje zonlicht en staat hij vaak of helemaal in de schaduw dan zal hij minder goed bloeien en uit gaan lopen.
Oudere artikelen
Ben jij iemand die een kleine tuin of balkon heeft? Dan wil je jezelf en je spullen goed beschermen tegen de zon. Dit hoeft geen dure aanpassing te zijn en ook niet een die veel werk met zich...
Ontdek de top 7 vuurschalen voor een gezellige avond in de tuin
Als het weer warmer wordt en de avonden langer, is er niets gezelliger dan samen in de tuin rondom een knisperend vuurtje zitten. Daarom heb ik voor jou de top 7 vuurschalen geselecteerd, zodat je...