Wanneer en hoe kun je het beste een hortensia snoeien?

De hortensia is een van de meest geplante struiken in de tuin. Vanwege het klimaat in Nederland doet deze plant het bijzonder goed. Het is ook een prachtige plant om te zien. De Hortensia snoeien doe je om deze mooi te houden! Maar hoe doe je dit?

Een hortensia snoeien doe je in het voorjaar, na de vorst. Je haalt de uitgebloeide bloemen en dode takken eraf. Vervolgens snoei je de takken die overhangen en die te dicht op of andere takken zitten of die kruisen. 

Hortensia snoeien in het voorjaar

De verschillende soorten hortensia’s

Een prettig aspect van een hortensia is dat het snelle groeiers zijn. Ze kunnen redelijk groot worden. Heb je een grote tuin dan is dat natuurlijk niet een probleem. Maar in de meeste gevallen wil je voorkomen dat ze je andere planten in de weg gaan zitten. Snoeien is dus de oplossing. 

Voordat je overgaat tot het snoeiwerk, moet je eerst weten met welke soort hortensia je te maken hebt. Je hebt namelijk twee soorten hortensia’s.

  • Hortensia’s waarvan de bloem op nieuwe takken bloeien: de bloem groeit op een tak die net is gevormd.
  • Hortensia’s waarvan de bloem op oude takken bloeien: de bloem groeit op een tak die vorig jaar gevormd is.

Beide soorten snoei je heel eenvoudig maar het snoeiwerk gaat bij beiden iets anders. 

Hortensia snoeien met bloemen op oude tak

Het snoeien van de hortensia waarvan de bloem op een oude tak groeit, gebeurt in de maand maart of april. Je ziet in de winter al welke bloemen van de struik afgeknipt moeten worden omdat dit degene zijn die bruin zijn geworden. 

Waarom ze niet in de winter afsnoeien? De oude bloem heeft inmiddels een bruine kleur gekregen. Het is niet noodzakelijk om deze te laten zitten, want je kunt de bloem ook afknippen en als decoratie in huis neerzetten. De takken kun je beter wel laten zitten zodat je de nieuwe scheuten beschermt. 

Hortensia snoeien

Zodra je in het voorjaar de uitgebloeide bloem er afgesnoeid hebt, ga je de oude takken wegknippen. Deze knip je tot ongeveer 10 cm af van de hoofdtak. Je hoeft niet alle oude takken weg te snoeien.

Op de takken die je laat zitten, kunnen nog bloemen gaan groeien. Deze snoei je het volgende jaar eraf. Snoei de takken die in elkaar overlopen of die teveel uitsteken wel weg. 

Hortensia snoeien met bloemen op nieuwe tak

Groeien er bloemen op de nieuwe tak van de hortensia dan snoei je deze struik ook in het voorjaar, ergens rond maart/april. Het enige dat je nu van de struik snoeit, zijn de oude takken.

Deze snoei je, zoals hierboven uitgelegd, tot ongeveer 10 cm vanaf de hoofdtak. Na het snoeien zullen er nieuwe takken ontspruiten waar nieuwe bloemen op gaan groeien en je zo weer een volle struik met prachtige bloemen hebt. 

Het is aan te raden om de juiste snoeischaren te gebruiken om de plant niet teveel te beschadigen bij het snoeien. 

Ben je opzoek naar een goede en degelijke snoeischaar voor al je planten en bloemen? Bekijk de beste snoeischaren van dit moment!

Wat te doen met het snoeiafval van de hortensia

In de meeste gevallen is het afval dat vrijkomt bij het snoeien van struiken niet meer herbruikbaar. Voor het afval van de hortensia is dit anders. Zowel de bloem als de tak is herbruikbaar.

Omdat de bloem van de hortensia niet zijn blad verliest, kun je bij het snoeien deze als droogboeket in huis zetten. De kleur is een beetje gelig als je deze snoeit wanneer de bloem uitgebloeid is. Je leest hier hoe je een droogboeket maakt.

Knip je de bloemen er voor de winter af dan heb je nog wel een gekleurd boeket die je kunt drogen. De takken die je afsnoeit, kun je heel eenvoudig stekken om zo nieuwe hortensia’s te kweken. Na niet al te lange tijd zal je zien dat de stek wortels en nieuwe bladen krijgt.

Kun je een hortensia snoeien in het najaar?

Het is mogelijk om de hortensia ook in oktober te snoeien, al is de kans dat je het jaar erop minder bloemen krijgt wegens een vorst die misschien iets vroeger kwam dan je dacht.

Welke maand moet ik mijn hortensia snoeien?

Het beste is om de hortensia’s te snoeien in het vroege voorjaar. Let er wel op dat je pas na de laatste vorst gaat snoeien. April is in Nederland vaak een goede maand om de hortensia te snoeien.

Moet ik mijn uitgebloeide hortensia snoeien?

Als je de oude bloemen wegsnoeit vlak boven een paar nieuwe knoppen maak je ruimte voor de nieuwe bloemen. Zorg er wel voor dat je dit na de laatste vorst doet.

Zijn er hortensia’s die je niet hoeft te snoeien?

Er zijn een aantal hortensia’s die je niet jaarlijks hoeft te snoeien. De Fluweelhortensia, eikenbladhortensia en de waterstruik hortensia hoef je alleen in model te snoeien. Daarna is snoeien niet meer nodig.

Waarom worden de bloemen van mijn hortensia bruin?

Dit betekend vaak dat de bloemen uitgebloeid zijn. Dit is een normaal verschijnsel na de zomer. In het voorjaar kun je deze bloemen er het beste afknippen om ruimte voor nieuwe bloemen te maken.

Leo

Ik hou van tuinieren en handigheden om het tuinieren makkelijker te maken. Ik heb al veel verschillende tuintjes mogen onderhouden, van de tuin om ons huis, een tuintje op het balkon en mijn planten binnenshuis, ik heb geleerd om het beste van elke locatie te maken!

Oudere artikelen