Tulpenbollen planten wanneer en hoe?

Voordat de tijd aanbreekt dat de eerste zonnestralen de bloemen weer tevoorschijn toveren, wil je de bollen al geplant hebben. Maar wanneer kun je het beste tulpenbollen planten?

Doe je dit te vroeg dan heb je kans dat ze door een flinke vorst niet meer uitkomen. Doe je dit te laat dan kun je minder lang van de bloem genieten en zul je moeten wachten tot het volgende jaar.

De beste tijd om Tulpenbollen te planten is tussen september en december vlak voor de eerste nachtvorst. Plaats de bol op een diepte van ongeveer 10-15 cm met een tussenruimte van ongeveer 10-15 cm. Doe dit op een plek met veel zonlicht!

Tulp

Tulpenbollen kopen om te planten

Ben je van plan tulpenbollen te planten in je tuin dan kun je de bollen vaak kopen bij een tuincentrum of supermarkt bij jou in de buurt. Heb je vorig jaar tulpen geplant in de tuin dan zou je ervoor kunnen kiezen om de bollen weer te gaan gebruiken voor het komende tulpenseizoen.

Baltus Tulipa Rembrandt Mix tulpen bloembollen 30 stuks

15,95
Plantenwinkel.nl
Op 09/03/2024 09:17

Wil je de tulpen uit zien komen in het voorjaar dan is de beste tijd om de bollen te planten in het najaar, ergens tussen september en december.

Dit hangt voornamelijk af wanneer de eerste nachtvorst verwacht wordt, het doel is om ze te planten vóór de eerste nachtvorst! Maar doe het niet wanneer de bodemtemperaturen nog te hoog zijn. Dit vinden de bollen niet prettig.

Hoe moet je tulpen planten?

Het beste gedijen tulpen in kleiachtige grond. Deze moet goed gedraineerd zijn want tulpenbollen houden niet van stilstaand water. Om ze een beetje te helpen kun je bij het planten een schep voeding voegen, speciaal bedoeld voor bloembollen. Dit is het eerste jaar niet echt nodig aangezien de voedingsstoffen om te kunnen groeien nog in de bloembol zit. 

Een veelgestelde vraag is hoe diep je een tulpenbol moet plaatsen? Wel, de bol kun je plaatsen op een diepte tussen 10 en 20 cm.

Tulpenbollen planten in de aarde

Plaats de bol met de puntige kant naar boven en laat ongeveer 10 tot 15 cm tussen de volgende zitten. Zodra je de bollen geplant en bedekt hebt met aarde, is het nodig om de bollen net zoveel water te geven totdat de bodem vochtig genoeg is.

Zorg ervoor dat het water niet bij de bollen blijft hangen. De wortels hebben het vocht nodig om te kunnen groeien en om beter bestand te zijn tegen kou en vorst.

Wat tulpen nodig hebben

Naast goede voeding tijdens het planten van de bollen, hebben tulpen ook zonlicht nodig. Kun je deze niet voldoende zonlicht geven dan is lichte schaduw ook goed genoeg of plant ze in een pot die je in de zon zou kunnen zetten. Want tulpen groeien beter met zonlicht! 

Tulpen hebben zonlicht nodig

Daarnaast hebben ze wat onderhoud nodig. Blijf ze water geven, ook als ze nog niet in de bloei staan. Mocht er genoeg regen vallen in de herfst en winter dan is dat voldoende. Maar gebeurt dat niet dan zal je ze zelf regelmatig even moeten bewateren. 

Misschien denk je dat sneeuw funest is voor de bollen die je hebt geplant. Maar dat is niet waar. Sneeuw is juist een goede isolatie tegen vorst. 

Na het tulpenseizoen

Ook na de bloei van de tulpen ben je nog niet klaar! Voordat je ze gaat koppen is het belangrijk om de grond nog steeds vochtig te houden. Zo houdt je de bodem nog in leven.

Vergeet niet om de grond schoon te maken door de bladeren die afgevallen zijn weg te halen. Op deze manier voorkom je bacteriën!

Zodra de blaadjes van de koppen beginnen te vallen, wordt het tijd om de stelen van de tulp weg te snijden. Het blad van de tulp kun je laten zitten zodat deze tijdens het afsterven voedingsstoffen kunnen blijven afgeven aan de bol.

Bollen rapen of laten zitten?

Het is niet per se nodig om de bollen weer uit de grond te rapen en ze later in het najaar opnieuw te planten. Als je ze laat zitten kun je nog ongeveer 2 á 3 jaar tulpen van dezelfde bol verwachten. De bollen worden wel elke keer een stukje kleiner.

Tulpenbollen

Besluit je ze wel uit de tuin te halen, bewaar ze dan op een droge en koele plek. Voorkom dat de bollen gaan schimmelen. Mocht dit toch gebeuren, wees er dan op tijd bij en laat ze drogen. Plant ze dan snel in de grond om verder bederf te voorkomen.

Kun je tulpenbollen planten in het voorjaar?

Het is niet aan te raden om tulpenbollen in het voorjaar te planten. De kans is groot dat de tulpen niet opkomen als je deze in het voorjaar plant. Bewaar ze liever nog even tot de herfst dan heb je er volgend jaar meer plezier van!

Hoe diep moet je tulpenbollen planten?

Een tulpenbol plant je tussen de 10 en 15 cm diep. Ongeveer de breedte van je hand als je deze openhoudt.

Kan ik mijn tulpenbollen in de grond laten zitten?

Je kunt je bollen in de grond laten zitten om volgend jaar weer nieuwe tulpen te krijgen. De tulpen bollen kunnen maximaal 3 jaar achtereen tulpen voortbrengen.

Leo

Ik hou van tuinieren en handigheden om het tuinieren makkelijker te maken. Ik heb al veel verschillende tuintjes mogen onderhouden, van de tuin om ons huis, een tuintje op het balkon en mijn planten binnenshuis, ik heb geleerd om het beste van elke locatie te maken!

Oudere artikelen