Een knotwilg stekken wanneer en hoe doe je dat?

Een knotwilg is een boom die graag gezien wordt en waar, door niet alleen mensen, maar ook dieren veel gebruik van gemaakt wordt. Maar een knotwilg stekken wanneer en hoe doe je dat, zodat je meer knotwilgen in je tuin krijgt?

Om de knotwilg te stekken, is het belangrijk dit op het juiste moment te doen. Een knotwilg stek je na het zomerseizoen, van november tot maart, zodat je in de lente een gezonde stek met wortels, bladeren en takken hebt. Knip een 5-7cm dikke tak af, haal de barst en zijtakken er af en steek deze ongeveer 50-70cm de grond in.

Knotwilg stekken wanneer en hoe?

Wij als mens gebruiken de mooie takken van de knotwilg, vogels en insecten gebruiken het als hotel waar ze nesten mee bouwen en op broeden. 

Hoe stek je knotwilg?

Een knotwilg stekken doe je door allereerst een mooie rechte tak van de huidige knotwilg uit te zoeken en deze dicht tegen de stam af te snoeien. Door een gezonde, rechte tak uit te kiezen, zorg je ervoor dat de nieuwe knotwilg een rechte stam krijgt. 

Je kunt ervoor kiezen om de stam een tijdje in water te zetten zodat deze sneller wortels krijgt, voordat je deze in de grond zet. Maar dit is niet noodzakelijk.

Door een gedeelte van de bast weg te snijden, kan de tak zodra deze in de grond wordt geplaatst, beter wortelen via deze wonden.

Ben je opzoek naar een goede en degelijke takkenschaar voor al je takken en snoeiwerk? Bekijk de beste takkenscharen van dit moment!

Waar je op moet letten bij het stekken van de knotwilg

Er zijn een aantal punten waar je op moet letten voordat je een knotwilg moet gaan stekken, door dit te doen, zorg je ervoor dat je er een gezonde knotwilg voor terug krijgt.

  • Snoei een tak van een knotwilg van ongeveer 5-7 cm doorsnede.
  • Een gezonde tak herken je aan de groenige kleur en haal hier de kleine zijtakjes vanaf.
  • Maak de stek ongeveer 2-3 meter lang.

Voordat je de stek gaat plaatsen in de grond, moet je beslissen of je deze eerst in water zet zodat de wortels er sneller aangroeien. Zodra er wortels aankomen, kun je de volgende stappen volgen.

Volg deze ook als je de tak rechtstreeks in de grond plaatst na het snoeien ervan (vergeet niet een stukje van de bast af te halen!).

  • Haal alle zijtakjes van de stek af zodat alleen een rechte tak overblijft.
  • Steek de stek met of zonder wortels ongeveer 50-70 cm diep de grond in en druk deze vervolgens goed aan. 
  • Plaats de afgeknipte kant van de stek in de grond, niet het uiteinde want dan gebeurt er niets.

Het is belangrijk dat je voordat je de stek in de grond plaatst, de zijtakken eraf haalt. Zo krijgt de wind er geen vat op en kan de stek zodoende ook niet draaien in de grond.

Gebeurt dit wel dan breken de zojuist aangegroeide wortels af en kan de knotwilg moeilijk groeien.

Wat te doen na het stekken

Na het stekken en het hebben doorlopen van bovenstaande stappen, zul je al snel zien dat er in het voorjaar nieuwe bladeren en takken aan de nieuwe knotwilg gaan groeien.

Dit gebeurt vooral als de stek op een vochtige plek is geplaatst, want knotwilgen houden nu eenmaal van een waterrijke omgeving. Daarom zie je ze altijd langs de waterkant staan.

Knotwilg stekken hoe

Groeit de nieuwe stek uit tot een mooie nieuwe knotwilg dan kun je na twee jaar de jonge boom voor het eerst gaan knotten. Dit betekend dat je alle takjes langs de stam weg kunt snoeien en de stam van de jonge knotwilg zo mooi recht blijft. 

Om ervoor te zorgen dat de boom rechtop blijft staan raad ik aan om deze te ondersteunen met minimaal 1, maar voor de beste ondersteuning een driehoek van steunpalen.

De hoogte van de jonge knotwilg kun je zelf bepalen door de bovenkant van de stam af te zagen. Nu zul je zien dat er een heleboel kleine takjes gaan groeien op de bovenkant van de stam.

Verwijder een aantal van deze takjes en zorg dat er een stuk of 6-7 takken overblijven die door kunnen groeien. 

Zodra de knotwilg mooie en gezonde takken krijgt en de lengte en dikte hebben om ze te kunnen stekken, kun je bovenstaande stappen herhalen om weer een mooie nieuwe knotwilg te laten groeien van de stekken.

Mooie wilg bij het water

Lukt het stekken van de knotwilg toch niet helemaal, of heb je het geduld er niet voor? Bestel je nieuwe knotwilg dan snel en plant hem binnen een paar dagen in je tuin.

Wat je met het snoeiafval van de knotwilg kunt doen

Normaal gesproken gooi je het afval van de meeste bomen en struiken weg of gebruik je deze als brandhout. Maar met het snoeiafval van de knotwilg, kun je naast het stekken ervan ook andere handige dingen doen.

De kleine takjes die van de knotwilg afkomen, kun je gebruiken om er manden van de maken. Zijn de takken die je eraf snoeit wat dikker dan kun je deze gebruiken om een afrastering in de tuin te maken. 

Houdt je een dikke, rechte tak over die te groot is om te stekken dan kun je dit als steel voor een bezem of ander soort van gereedschap gebruiken. 

Wat je niet kunt gebruiken, kan als brandhout gebruikt worden. Als het niet veel plaats in je tuin inneemt, kun je het overtollige snoeiafval neerleggen en door de natuur op laten nemen. Vooral vogels en insecten help je op deze manier om zo de populatie in stand te houden.

Wat is een knotwilg?

Een knotwilg is een wilg die na een aantal jaren gegroeid te hebben op ongeveer 1-2m hoogte afgezaagd wordt. Vervolgens moet elk jaar de uitspruiters op dezelfde hoogte gesnoeid worden zodat er een knot ontstaat, waar deze wilg zijn naam aan te danken heeft.

Wat is de functie van een knotwilg?

Een knotwilg trekt veel insecten en muggen aan, wegens de ruimte op en rond de knot. Dit trekt vervolgens weer vogels aan die insecten en muggen eten. Denk dan aan zwaluwen, spreeuwen en mezen. Je krijgt dus veel biodifersiteit in je tuin met een knotwilg!

Waarom staan knotwilgen vaak langs het water?

Allereerst hebben knotwilgen veel water nodig om het goed te kunnen doen. Maar hun wortels hebben als bijgaand voordeel dat ze de oever versterken waardoor er minder onderhoud aan de oevers gedaan hoeft te worden.

Welke wilg word voornamelijk gebruikt als knotwilg?

De knotwilg is geen specifieke soort. Om een knotwilg te krijgen wordt vaak een zilverwilg of de mandwilg gebruikt. Dat is ook de reden dat een knotwilg geen latijnse naam heeft.

Hoe oud kan een knotwilg worden?

Een knotwilg kan wel meer dan 50 jaar oud worden. Hellaas zijn snelgroeiende planten vaak de oorzaak dat een knotwilg deze leeftijd niet bereikt. Dit komt omdat een snelgroeiende plant de wilg kan splijten.

Wat kost een knotwilg?

Net als de meeste andere boomsoorten is de prijs afhankelijk van de leeftijd en de omvang van de boom. Een boom met een omtrek van 7 a 8cm begint met een prijs van ongeveer €70 en de prijs kan oplopen tot €300 voor een boom met een omtrek van 16cm.

Hoe ver moeten knotwilgen uit elkaar staan?

Knotwilgen kunnen het beste minstens 3m uit elkaar geplant worden. Dit zorgt ervoor dat de wortels voldoende ruimte krijgen om te groeien. Als je een groter erf hebt kan het estetisch misschien mooier zijn om ze 5 a 6 meter uit elkaar te zetten.

Wat gebeurt er als je een knotwilg niet elk jaar snoeit?

Als je de knotwilg niet elk jaar snoeit worden de nieuwe uitlopers te groot en te zwaar met het risico dat de knotwilg inscheurd of omvalt. Snoei je knotwilg daarom elk najaar!

Leo

Ik hou van tuinieren en handigheden om het tuinieren makkelijker te maken. Ik heb al veel verschillende tuintjes mogen onderhouden, van de tuin om ons huis, een tuintje op het balkon en mijn planten binnenshuis, ik heb geleerd om het beste van elke locatie te maken!

Oudere artikelen