Hoe maak je een parasol schoon?

Of je nu heerlijk in de zomer in je tuin of op je balkon onder je parasol zit, je wilt natuurlijk dat deze mooi en schoon blijft. Dit zorgt ervoor dat je meerdere zomers met dezelfde parasol kunt doen en dat je je niet hoeft te schamen als je visite krijgt in de zomer.

Maar als het doek van de parasol vies is, hoe maak je een parasol schoon? Natuurlijk geld hetzelfde voor een schaduwdoek als je deze schoon wilt maken.

Door je parasol elk jaar schoon te maken voordat je hem opbergt of op het moment dat hij vies wordt, zorg je ervoor dat je veel langer van je parasol en/of schaduwdoek kunt genieten. 

Hoe maak je een parasol schoon?

De meeste parasols kun je makkelijk schoonmaken met wat lauwwarm water, een borstel en wat groene zeep. Of je kunt een mix maken van water, witte azijn, afwasmiddel en daarna met de borstel de stof schoonmaken. De stof van je parasol bepaalt hoe je hem schoonmaakt.

Zelfs als je een parasol hebt van een stof die weinig onderhoud nodig heeft, zoals bijvoorbeeld de Coolfit schaduwdoeken van Nesling, dan nog wil je ze vooral voordat je ze op gaat bergen even goed schoonmaken. 

Als je weet dat het alleen maar slecht weer blijft voordat je hem van plan bent op te bergen, kun je er soms beter voor kiezen om je parasol in het voorjaar schoon te maken wanneer je hem uit de berging haalt. Dit omdat je het opbergen van een natte of zelfs vochtige parasol wilt voorkomen!

Gelukkig is het schoonmaken van een parasol niet moeilijk en hoef je normaal gesproken hier geen spullen voor aan te schaffen. 

Wat heb je nodig om je parasol of schaduwdoek schoon te maken?

  • Grondzeil
  • Emmer
  • Tuinslang
  • Spons of afwasborstel
  • Stofzuiger of zachte bezem
hoe maak je een parasol schoon met borstel
Schoonmaakmiddelen voor parasol

Schoonmaakmiddelen

  • (1 L) Warm water
  • (1 el) Groene zeep

Als je geen groene zeep in huis hebt kun je ook het volgende gebruiken om je parasol schoon te maken:

  • (0,5 L) Warm water
  • (0,5 L) Witte schoonmaakazijn 
  • (1 tl) Afwasmiddel

Je kunt dit alles natuurlijk bij Bol.com bestellen, maar misschien is het sneller om het bij je supermarkt in de buurt te halen. Vooral als je vandaag nog wilt beginnen met schoonmaken. Als je een excuus zoekt om dit karweitje uit te stellen dan raad ik zeker aan om het online te bestellen! 

Stap 1 – Voorbereiding parasol schoonmaken

Leg het grondzeil op een vlakke ondergrond en zorg ervoor dat er geen zand of stof op ligt. 

Als het zeil klaar ligt, kun je het doek van het parasolframe afhalen en op het zeil leggen. Gebruik nu de zachte bezem of je stofzuiger om alle zand, takjes, enz van het doek af te halen.

Als je niet zeker weet of je bezem zacht genoeg zodat je het stof niet beschadigt, raden we aan om een stofzuiger te gebruiken om zodoende het doek niet te beschadigen.

Stap 2 – Schoonmaakmiddel voorbereiden

Als je je parasoldoek veegschoon hebt, is het tijd om je water met schoonmaakmiddel voor te bereiden. 

Neem een emmer en vul deze met de mix van warm water en groene zeep of warm water met witte schoonmaakazijn en afwasmiddel. Gebruik geen chemische middelen of extra sterk schoonmaakmiddel, dit kan je parasoldoek en/of schaduwdoek namelijk beschadigen. 

hoe maak je een parasol schoon met water en zeep

Mix de groene zeep goed met het water, totdat het een beetje begint te schuimen. Je kunt dit goed met je afwasborstel doen. 

Of mix je schoonmaakazijn mix op dezelfde manier met het warme water!

Stap 3 – Begin te schrobben en laat het inwerken

Het zwaarste gedeelte van het schoonmaken begint nu. Je moet je hele doek goed schrobben om alle viezigheid eraf te krijgen.

Gebruik je spons of afwasborstel om met het schoonmaakmiddel om het doek van je parasol schoon te maken. Zorg ervoor dat je het inwerkt door ronde bewegingen te maken over het doek. 

Als je namelijk heen en weer gaat om het in te laten werken ga je dit zien wanneer je de parasol afgespoelt en deze opdroogt. Daarom raden we aan om het doek in ronddraaiende bewegingen schoon te maken. 

Let vooral op de plekken die vies zijn geworden door vogelpoep of iets anders. Schrob dit een beetje extra zodat je er zeker van bent dat je daar niks meer van ziet als je klaar bent. 

Als je eenmaal het parasol- of schaduwdoek hebt gescrubd is het goed om alles ongeveer 30 minuten in te laten werken. Hierdoor werkt het schoonmaakmiddel dieper in de stof in en wordt je parasol en schaduwdoek schoner. Dit is vooral belangrijk voor de hele vieze plekken!

Stap 4 – Afspoelen en drogen

Na 30 minuten inwerken van het schoonmaakmiddel, is het tijd om het af te spoelen. Je kunt nu emmers met water gebruiken, maar het is makkelijker als je een tuinslang kunt gebruiken.

Zorg ervoor dat de tuinslang geen harde straal heeft maar het water sproeit. Op die manier laat je geen sporen achter van het afspoelen. 

Blijf sproeien totdat alle zeepresten zijn verwijderd van het doek. Als je namelijk nog zeep op je parasoldoek of schaduwdoek hebt, trekt dit juist meer vuil aan. 

Nadat je het doek goed afgespoeld hebt, is het tijd om hem te laten drogen. Laat het doek drogen in de wind, en zorg ervoor dat hij goed droog is voordat je hem opbergt. 

parasol drogen in de lucht

Is het doek goed droog? Plaats deze dan weer op het frame van je parasol. Of hang deze op als het om een schaduwdoek gaat. 

Stap 5 – Genieten van je parasol

Heb je je parasol of schaduwdoek schoongemaakt in het voorjaar, dan kun je nu gaan genieten van je heerlijk schone doek om je te beschermen tegen de zon. 

Krijg je in de zomer toch een vogel die besluit iets voor je achter te laten op je parasol of schaduwdoek, maak deze plek dan direct schoon en wacht niet tot het einde van het seizoen. Je kunt dit vaak snel schoonmaken met een beetje warm water. 

Is je parasol of schaduwdoek niet meer schoon te krijgen? Overweeg dan om een nieuwe te kopen. Ben je opzoek naar een nieuwe parasol of schaduwdoek die je ook op je balkon kunt gebruiken? Bekijk de beste parasols voor je balkon hier!

Leo

Ik hou van tuinieren en handigheden om het tuinieren makkelijker te maken. Ik heb al veel verschillende tuintjes mogen onderhouden, van de tuin om ons huis, een tuintje op het balkon en mijn planten binnenshuis, ik heb geleerd om het beste van elke locatie te maken!

Oudere artikelen