De beste parasol voor op het balkon in 2023!

Heerlijk op je balkon genieten van een beetje zon is natuurlijk niet erg. Maar een goede parasol of schaduwdoek is onmisbaar tijdens het heetste gedeelte van de dag. Als je geen luifel boven je balkon hebt hangen, wil je misschien een alternatieve oplossing voor deze zomer hebben. Daarom hebben we voor jou naar de beste parasol voor op het balkon gezocht.

Beste parasol voor op het balkon

Een goede parasol voor op het balkon moet natuurlijk niet alleen beschermen tegen de zon, maar moet ook goed blijven staan bij een windvlaag. Vind je het niet erg om een paar gaatjes te boren dan kun je makkelijk een schaduwdoek of een parasol aan je muur hangen. 

Als je geen gaatjes in de muren wil boren, kun je voor een andere optie kiezen. Voor op het balkon kun je kiezen tussen verschillende soorten houders waar de parasol ingezet kan worden.

Je kunt een standaard verzwaarde parasolvoet kopen, maar ook gebruik maken van de muur of van de railing van je balkon. Mits de railing natuurlijk sterk genoeg is. 

Sommige parasols hebben als bijkomend voordeel dat je ze kunt kantelen waardoor je er ook tijdens de zwoele zomeravonden van kan genieten. Dan is het handig als je ze dicht bij de rand van het balkon kunt zetten. Denk dan aan een balkon parasolhouder voor aan de reling, of gewoon een stevige parasolvoet. 

Ook heb je keuze uit een stokparasol of een zweefparasol. Voor een balkon met een gemiddeld oppervlakte raden we een zweefparasol niet aan. Dit is omdat deze vaak meer ruimte nodig hebben dan een stokparasol. En helaas is de ruimte op een balkon vaak beperkt. 

Het voordeel van een stokparasol is dat deze minder ruimte inneemt, makkelijk op te zetten, compact op te bergen en goedkoper in de aanschaf is. Zorg wel dat je een parasolvoet gebruikt met het gewicht dat je nodig hebt voor de grote van je parasol. 

Bekijk onze tabel aan het einde van de pagina om het juiste gewicht voor je parasol te bepalen!

Koop je een parasol voor je balkon van goede kwaliteit dan zul je hem minder vaak hoeven schoonmaken. Wil je weten hoe je het beste je parasol schoon kunt maken? Onze handige handleiding vindt je hier!

1. Madison Sun Wave parasol – De beste parasol voor op het balkon!

de beste parasol voor op het balkon 2022

Bestel bij:

De beste parasol voor op het balkon is zonder twijfel de parasol van Madison. Dit merk heeft speciaal een balkonparasol ontworpen die past op bijna elk balkon. De Madison Sun Wave heeft een halfronde vorm die ervoor zorgt dat je de parasol dicht tegen een muur aan kunt plaatsen en toch genoeg schaduw hebt om er onder te zitten. 

Het grote voordeel van de Madison Sun Wave is dat de parasol niet alleen horizontaal beschermt tegen de zon, maar je kunt het doek ook onder een bepaalde hoek plaatsen zodat je schaduw hebt bij een laaghangende zon. 

Je hebt zelfs de mogelijkheid om het doek van de parasol verticaal neer te zetten zodat je als het ware een zonnescherm krijgt. Dit is ideaal voor de zomeravonden wanneer je een laaghangende zon op je balkon hebt en je je daartegen wilt beschermen. Je kunt hem ook als zonnescherm voor je raam gebruiken. 

Het openen en het bepalen van de hoek van de parasol gaat heel makkelijk. Hij heeft meer dan 80 standen waarop je de parasol in kunt stellen. De Madison Sun Wave valt in het middensegment wat betreft de prijs, maar je krijgt er een degelijke en goede parasol voor terug waar je jaren plezier van zult hebben op je balkon.

https://youtu.be/8LOZ0hou7-E

De afmetingen van het doek zijn 2,70 m breed en 1,50 m diep. De parasol heeft een hoogte van 2,30 m, wat helaas niet aan te passen is. Ondanks dat je de hoek van de parasol kunt verstellen, kun je de hoogte van de bovenkant niet aanpassen 

Het doek van deze parasol heeft een UPF-waarde van 50+. Dat is de hoogste bescherming die je kunt krijgen van een parasol. Het doek is gemaakt van 220 gram/m2 polyester waar een PA coating overheen gelegd is. Hierdoor is het doek erg sterk en zelfs waterafstotend. 

De diameter van de buis van de parasol is 38 mm, let dus op wanneer je een parasolvoet of balkonklem besteld voor deze parasol dat deze wel overeenkomt. 

Deze parasol is ideaal voor op het balkon: stevig, makkelijk te gebruiken en staat niet in de weg. Bekijk de onderstaande video voor meer informatie over deze parasol. 

2. Rechthoekige Balkon parasol

Balkon parasol rechthoekig

Bestel bij:

Een wat eenvoudiger model, maar ook zeer geschikt voor de meeste balkons in Nederland is deze merkloze rechthoekige parasol. Deze parasol is kantelbaar en dus makkelijk op het balkon op te zetten. 

Het belangrijkste van een parasol is dat deze je beschermt tegen de zon en UV straling. De UPF-waarde is 30+ wat niet het hoogste is, maar voor bescherming tegen de avondzon meer dan voldoende. 

Omdat het een rechthoekige parasol is, krijg je meer schaduw dan een met een ronde vorm en kun je een groter gedeelte van je balkon in de schaduw zetten. Bij deze parasol heb je wel een wat zwaardere voet nodig om het stevig te laten staan op je balkon. 

Omdat deze parasol ongeveer 2,5 meter bij 1,5 meter is heb je wel een stevige voet nodig. Denk dan bijvoorbeeld aan een voet van 30-40 kg. Voor het beste resultaat kun je dan het beste voor een balkonvoet gaan. Of een parasolhouder met een balkonklem die je stevig aan je balkon vast kunt maken. 

Met het hendeltje op de steel kun je gemakkelijk de parasol openen en sluiten. Helaas wordt er geen hoes meegeleverd voor wanneer je hem inklapt en op wilt bergen of als bescherming als hij op je balkon staat. 

De parasol is uitgevoerd met een windvanger. Dit helpt bij het afvoeren van warme lucht onder de parasol. En als er een beetje wind staat kan dit helpen om ervoor te zorgen dat de parasol niet makkelijk opgetild wordt door de wind. 

Deze parasolhouders raden we aan voor deze parasol:

Meer informatie over de parasolhouders aan het einde van dit artikel.

3. Bo-Camp nylon parasolGoedkoopste parasol voor op het balkon!

goedkoopste parasol voor op het balkon

Bestel bij:

Zonder twijfel de goedkoopste parasol voor je balkon met een UPF 50+ waarde. De parasol heeft een diameter van slechts 160 cm, wat natuurlijk ideaal is voor een klein balkon. Omdat de parasol ook nog eens kantelbaar is, kun je hem zo neerzetten dat je er altijd schaduw van hebt op je balkon. 

Omdat de parasol zo goedkoop is heb je natuurlijk minder handige functies aan je parasol. Zo is er geen katrol om je parasol te openen maar moet je dit met de hand doen. Maar omdat hij niet heel groot is, moet dit voor de meeste gebruikers geen probleem zijn. 

Het voordeel van een kleine parasol is dat je hem ook makkelijk mee kunt nemen naar het strand of het park. Zodat je ook op die locaties van een beetje schaduw kunt genieten. 

Met een gewicht van slechts 1,1 kg kun je hem ook gemakkelijk opbergen of opzetten. De maximale hoogte van de parasol is slechts 2 m, dat is tot de punt van de parasol. 

De parasol is wel uitgevoerd met volant, maar er zit helaas geen windvanger op. Hierdoor heb je als nadeel dat de warme lucht onder de parasol blijft hangen en dat er meer oppervlakte is voor een windvlaag die de parasol op kan tillen. 

De volant die aan de parasol zit geeft de parasol een stoere look. De volant van de parasol is de strook stof die aan de rand van de parasol hangt. 

Voor de prijs is dit een zeer geschikte keuze, maar bedenk wel dat je er waarschijnlijk niet tientallen zomers mee zult kunnen doen. De volgende parasolhouders raden we aan voor deze parasol:

Meer informatie over de parasolhouders aan het einde van dit artikel.

4. Nesling balkon zonnescherm Flex frameLuxe zonbescherming!

beste parasol voor balkon zonder boren

Bestel bij:

Heb je liever een zonnescherm hangen, maar wil je niet boren? Dan is de Nesling balkon zonnescherm misschien wel een goede uitkomst voor jou! 

Het beste zonnescherm voor op balkon is zonder twijfel het zonnescherm van Nesling. Dit scherm past op elk balkon en heeft een onderhoudsvriendlijk frame en doek waar je jarenlang plezier van zult hebbne.

Het frame is gemakkelijk op te zetten door middel van twee staanders. Deze klem je tussen de grond en het plafond. De afstand tussen de grond en plafond moet tussen de 195 en 305 cm zijn om dit frame te kunnen gebruiken.

https://youtu.be/FyEDVE5Rgso

Met dit frame kun je een Coolfit rolgordijnOpens in a new tab. ophangen vanaf 148 cm breed, ook kun je bredere rolgordijnen ophangen. Wil je er meerdere naast elkaar hebben hangen dan kun je gebruik maken van een los bij te bestellen koppelstukOpens in a new tab.

Dit koppelstukOpens in a new tab. is in feite een enkele staander met arm. Deze zet je tussen de twee andere staanders om twee rolgordijnen op te hangen. Je kunt er meerdere staanders bestellen om nog meer rolgordijnen op te hangen.

De rolgordijnen zijn in 3 kleuren te bestellen:

  • Gebroken wit
  • Antraciet
  • Lichtbruin 
nesling balkon zonnescherm koppelstuk

Als je ze met een flex frame wilt gebruiken zijn de volgende maten beschikbaar: 148, 198, 248, 296 cm. Alle breedtes hebben een lengte van 240 cm. LET OP: de stof is aan beide kanten 3 cm smaller ivm de ophangbeugels. 

Dit is zeker niet de goedkoopste optie om schaduw op je balkon te creëren, maar wel een van de makkelijkste in gebruik. Je zal hier ook zeker jaren plezier van hebben. 

Het doek van de Nesling coolfit rolgordijnen beschermt tot 95% tegen schadelijke UV stralen. Ook is het doek zo gemaakt dat het een verkoelende werking heeft, omdat het winddoorlatend schaduwdoek is. Ook is het speciale doek schimmelwerend. 

Je zult dus niet zo snel last van een groene aanslag krijgen als de rolgordijnen een keer nat worden. Het polyester doek is van een zware kwaliteit gemaakt, dit is een speciale Coolfit® stof van 285 gr/m2. 

De set die ze aanbieden is gemakkelijk zelf in elkaar te zetten als je een beetje handig bent. Je hoeft niet te boren, en dus ook niets te repareren als je op den duur van plan bent te verhuizen.  

5. Schaduwdoek

Als je het niet erg vindt om een aantal gaten te boren op je balkon kun je ook kiezen voor een schaduwdoek op je balkon. Het voordeel van een schaduwdoek is dat deze beter bestand is tegen de wind.

Ook heb je geen stok in de weg staan bij het gebruik van een schaduwdoek op je balkon. Er zijn veel verschillende vormen te vinden als je op zoek bent naar een schaduwdoek voor op je balkon. 

Maar de meest voorkomende vorm is een driehoek. Deze is door middel van een paar ogen aan je muur of plafond van je balkon snel op te hangen. 

Als je de ogen eenmaal vastgeboord hebt kun je door middel van een paar karabiners het schaduwdoek snel ophangen of weer verwijderen. Als je meerdere ogen plaatst, kun je ook snel de schaduwdoek veranderen van locatie om zo het maximale uit je schaduwdoek te halen. 

Let bij de aanschaf van een schaduwdoek ook weer op de UPF-waarde, zodat je verzekerd bent van een goede bescherming tegen UV stralen. 

De meeste driehoek schaduwdoeken hebben een afmeting van 3,6 bij 3,6 bij 3,6 meter. Dit is meer dan voldoende voor de meeste balkons.  

Ambiance Schaduwdoek

Parasol alternatief voor balkon Ambiance schaduwdoek

Bestel bij:

De goedkoopste optie is het Ambiance Schaduwdoek. Dit model is gemaakt van polyester met een UPF van 40-50. Dit is niet de beste waarde die je kunt krijgen maar voor deze prijs zeer goed te noemen. 

Ook is het Ambiance Schaduwdoek uitgevoerd met metalen ringen in het doek aan de drie uiteinden om deze hieraan op te kunnen hangen. Dit schaduwdoek voor je balkon is alleen verkrijgbaar in de kleur grijs.

Nesling Coolfit schaduwdoek

Schaduwdoek voor balkon Nesling Coolfit

Bestel bij:

Wil je liever een andere kleur, of betere UPF-waarde, dan kun je kiezen voor de Nesling Coolfit Driehoek schaduwdoek. Deze heeft een UPF-waarde van 50 en beschermt voor 95% tegen UV stralen. Het Nesling Coolfit Schaduwdoek is verkrijgbaar in 7 verschillende kleuren en kun je ook in een grotere afmeting krijgen. 

De Nesling Coolfit Driehoek schaduwdoek is gemaakt van Polyethyleen en de zijkanten zijn versterkt door middel van een band. Dit doek kun je de hele zomer en winter buiten laten hangen, omdat deze wind- en waterdicht is. 

Het schaduwdoek van Nesling is ook makkelijk schoon te maken. Wil je weten hoe je het beste een parasol of schaduwdoek kan schoonmaken, leer meer in het artikel “Hoe maak ik het beste mijn parasol schoon?”

LET OP om een schaduwdoek op te kunnen hangen heb je ongeveer 40 cm extra nodig voor de bevestigingsmaterialen. 

Hier vind je alle bevestigingsmaterialen die je nodig zult hebben om het schaduwdoek op te kunnen hangen.

6. Beste parasol voor balkon, hoe zorg je dat deze blijft staan?

Balkon parasolhouder

Als je een balkon hebt wil je natuurlijk niet te veel ruimte kwijt zijn aan de voet voor je parasol. Daarom zijn er een aantal opties beschikbaar die de ruimte die nodig is voor een parasolvoet aanzienlijk verminderen, of houders waardoor je helemaal geen ruimte kwijt raakt op je balkon.

Heb je een stevige reling dan kun je overwegen om je parasol vast te maken aan de reling. Je kunt de parasolhouder of parasolklem makkelijk aan de reling vastmaken door middel van het vastdraaien van de houder. 

De Parasolhouder kun je vastzetten op de borstwering van je balkon. De reling of borstwering waar je hem op vast wilt zetten mag maximaal 7 cm dik zijn. Er past een parasolstang in met een maximale diameter van 3,8 cm. 

Deze parasolhouder werkt het beste met een ronde railing. Als je een rechthoekige reling hebt kun je beter voor de parasolklem kiezen. 

Balkon parasolhouder

Bestel bij:

De parasolklem is speciaal gemaakt voor de Madison Sun Wave parasol, maar is goed te gebruiken met iedere parasol die een buis heeft van maximaal 3,8 cm dik. 

De balustrade voor deze parasolklem mag maximaal 18 cm dik zijn. Je hebt dus heel veel speling met deze parasolklem voor je reling. Er is bijna geen balustrade waar deze parasolklem niet op past.

madison parasolklem

Bestel bij:

Balkon parasolvoet

Wil je liever een “gewone” parasolvoet voor op je balkon dan is de vulbare balkon parasolvoet misschien de beste optie voor jou. Deze parasolvoet is speciaal gemaakt voor gebruik op een balkon en is te vullen met zand of water. 

De halfronde vorm zorgt ervoor dat je de parasol dicht tegen de balustrade aan kunt zetten, daardoor staat de parasol minder in de weg en heb je meer voordeel van de schaduw die de parasol veroorzaakt. 

De halfronde parasol kun je vullen met 20L water of zand, genoeg voor een parasol die je op je balkon wilt gebruiken. 

Balkon parasolvoet half

Bestel bij:

LET OP! Gebruik je een grote parasol op je balkon, zorg er dan voor dat je parasolvoet het gewicht heeft dat door de fabrikant wordt aangeraden. Of kijk in de onderstaande tabel voor meer informatie. 

Grootte doekGewicht parasolvoet*
Ø 150- 200 cm20-25 kg
Ø 250-300 cm50 kg
Ø 300-350 cm70 kg
140 x 210 cm20 kg
280 x 280 cm50 kg
300 x 300 cm70 kg
*Het gewicht van de parasolvoet is van meer factoren afhankelijk dan alleen het doek oppervlakte, locatie, wind, etc bepalen mede het gewicht wat nodig is voor je parasolvoet.

What is UPF bescherming van een parasol?

Parasol laten drogen in de lucht

UPF is de beschermingsfactor waarmee het doek je beschermt tegen UV straling van de zon. Een UPF 50+ is de hoogste beschermingsfactor voor een parasol.

Welk zonnescherm is het beste voor mijn balkon?

Zonnescherm balkon

Het beste zonnescherm voor elk balkon is het zonnescherm van Nesling. Het doek werkt verkoelent, is schimmelwerend en dus makkelijk schoon te houden! Zonder boren te monteren met bijbehorende frame!

Wat is het voordeel van een zwarte parasol?

Het voordeel van een zwarte parasol is dat het gezelliger en knusser voelt. De kleur parasol maakt geen verschil in beschermende waarde tegen zonlicht. Beige of witte parasol geeft vaak een gevoel van ruimte af. Kies dus de juiste kleur voor het gevoel wat je wilt hebben onder je parasol!

Leo

Ik hou van tuinieren en handigheden om het tuinieren makkelijker te maken. Ik heb al veel verschillende tuintjes mogen onderhouden, van de tuin om ons huis, een tuintje op het balkon en mijn planten binnenshuis, ik heb geleerd om het beste van elke locatie te maken!

Oudere artikelen