Vooral tijdens de warme dagen hebben tuinplanten meer water nodig als anders. Dit kun je niet verwaarlozen want anders gaan al je planten dood en heb je er uiteindelijk meer werk van. Je tuinplanten water geven kun je op verschillende manieren doen.
Tuinplanten en andere buitenplanten geef je vooral in warme periodes een aantal keer per week in de avond of vroege ochtend water. In de koudere maanden hoef je niet per se water te geven aangezien het vaak genoeg regent in die periodes.
Hoeveel en hoe vaak water geven aan planten buiten
Planten die buiten staan, of deze nu in een pot staan of in de vaste grond, hebben vooral in de warmere maanden meer water nodig als in de herfst en winter. Het is tijdens warme dagen niet voldoende om de planten elke dag een beetje water te geven.
Water komt namelijk niet bij de wortels, die dieper liggen dan waar het kleine beetje water kan komen. Het is daarom beter om een of twee keer per week voor een langere tijd heel veel water te geven zodat de planten de hitte beter gaan overleven.
Voorkom dat je teveel water geeft per keer. Teveel water kan schimmels meer kans geven om te groeien en dat is natuurlijk nadelig voor de tuin.
Hoeveel water kun je de tuinplanten geven tijdens warme dagen? Aangeraden wordt om dit een of twee keer per week te doen. Maak je gebruik van een automatische sproeier, laat deze dan geruime tijd aanstaan.
Geef je de planten water met de hand dan zul je een aantal keer flink met water moeten lopen om voldoende vocht bij de wortels te krijgen.
Mocht een plant weinig of helemaal geen blad hebben dan is het geven van water niet meer zo noodzakelijk. De plant zal minder water nodig hebben.
Wat te doen bij extreme hitte? Is er een hittegolf aan de gang in Nederland dan heeft je tuin daar flink onder te lijden.
Probeer dan het aantal keer dat je per week water geeft naar minimaal 3 keer per week te verhogen. Het kan zo zijn dat elke avond de tuin sproeien nog het meest effectief is, totdat de hittegolf over is.
Ben je in de koudere maanden beland dan zal de regen het besproeien overnemen. Geef de tuinplanten alleen nog water als het een aantal dagen niet geregend heeft en je ziet dat de grond droog is.
Hoe weet je dat het tijd is om planten water te geven
Een goede graadmeter om in de gaten te houden of het tijd is om je tuinplanten water te geven, is door naar de grond te kijken. Zodra deze droog is, ben je te laat met water geven. Beter is om de grond vochtig te houden. Zo geef je de felle zon geen kans om je planten te doen laten verbranden.
Er zit wel verschil in de bovenlaag en de laag eronder. Is alleen de bovenlaag droog en voel je dat de laag eronder nog wel vochtig is dan kun je het sproeien van de tuin een dagje overslaan. Dit geldt voornamelijk voor vaste planten, struiken en bomen.
Zie je tijdens je check dat sommige planten er wat verlept uitzien dan kun je deze met de hand iets extra water geven zodat je niet alles hoeft te besproeien. Ook de planten die in potten staan hebben vaker water nodig dan de vaste planten.
Potplanten kun je net zoveel water geven totdat het water er aan de onderkant van de pot er uitvloeit. Dan weet je dat de wortels allemaal bij het water kunnen komen omdat de gehele pot met aarde verzadigd is van water.
Waarom planten ‘s avonds water geven
Het is waar, ook net na zonsopgang kun je de tuinplanten water geven. De bodem is nog vochtig van de ochtenddauw en zo hebben de planten voldoende tijd om het extra water op te nemen voordat de zon begint te schijnen. Maar soms is het beter om het in de avond te doen. Waarom zeggen we dat?
Schijnt de zon volop op de te besproeien tuin dan is het aan te raden om de planten niet te besproeien met water.
Op de eerste plaatst verdampt de hitte van de zon het water en ten tweede beschadig je zo de bladeren van de plant aangezien de zon die op een druppel schijnt het blad doet verbranden.
Vanaf wanneer planten water geven
Begin met het besproeien van je tuin ongeveer in de maand mei, tenzij het al eerder droog is en je ziet dat je buitenplanten extra water nodig hebben. Dit blijf je doen tot ongeveer de maand september.
Ook hier geldt weer dat je de weersomstandigheden in de gaten houdt want is het rond deze periode nog erg droog dan blijf je langer de tuin bevochtigen.
Dit hoeft niet meer elke avond, misschien is een keer in de week rond deze tijd voldoende.
Omdat het weer natuurlijk constant verandert, kun je ook de temperatuur in de gaten houden. Komt de temperatuur overdag boven de 25 graden dan is het verstandig om de planten goed in de gaten te houden en deze meer water te geven dan normaal.
Valt er tussen de warme dagen af en toe een bui dan hoef je uiteraard de tuinplanten minder water te geven.
Maar houdt zoals hierboven beschreven de grond en de conditie van de planten in de gaten.
Een zomerse bui wil niet altijd zeggen dat de wortels op dat moment genoeg water krijgen en zul je zelf nog bij moeten sproeien.
Hoe verspilling van water tegen te gaan
Omdat in tijden van droogte water schaarser wordt, wil je natuurlijk niet teveel water verspillen. Tegelijkertijd wil je niet dat je planten door de hitte en het gebrek aan water het loodje leggen. Pas de volgende tips toe om verspilling tegen te gaan:
- Geef alleen water op een vaste tijd van de dag met voorkeur in de vroege ochtend of avond. Doe dit niet op verschillende momenten van de dag zodat de zon het niet kan verdampen.
- Sla regenwater op en gebruik dit om planten water te geven.
- Plant bodembedekkers die het vocht minder snel doen laten verdampen of strooi bodembedekking zoals cacaodoppen, houtsnippers of kiezelstenen.
- Voorkom dat de wind vrij spel heeft in de tuin door afrasteringen te plaatsen in de vorm van een tuinhek of een haag.
- Je kunt zelf schaduw creëren in de tuin met behulp van een parasol of schaduwdoek.
Manieren van water geven
Er bestaan verschillende manieren om je tuin water te geven tijdens droogte. De goedkoopste manier is om dit met een gieter te doen. Maar heb je een grote tuin dan is dit natuurlijk niet lang vol te houden.
Velen gebruiken een tuinslang die aan de buitenkraan kan worden aangesloten. Maar ook dit is best een klus vooral als je een aantal keer per week de tuin moet besproeien.
Je kunt een sproeisysteem aanleggen in de tuin die het waterverbruik ook beter reguleert. Deze kun je handmatig aanzetten of via de automatische klok laten werken.
Maar we weten allemaal dat kraanwater vol kalk zit. Beter is het om regenwater (ook wel hemelwater genoemd) te gebruiken. Regenwater zit vol mineralen en minder harde substanties als leidingwater.
Schaf een pomp aan die in een vijver of sloot in de buurt geplaatst kan worden. Deze pompen het water voor je uit een natuurlijke waterbron. Voor een regenton bestaan er kleinere modellen mocht je het makkelijker vinden om zo water uit de ton te halen.
Ook het laten slaan van een eigen waterput in de tuin is een goede optie. Zo haal je grondwater naar boven wat gebruikt kan worden voor het sproeien.
Oudere artikelen
Ben jij iemand die een kleine tuin of balkon heeft? Dan wil je jezelf en je spullen goed beschermen tegen de zon. Dit hoeft geen dure aanpassing te zijn en ook niet een die veel werk met zich...
Ontdek de top 7 vuurschalen voor een gezellige avond in de tuin
Als het weer warmer wordt en de avonden langer, is er niets gezelliger dan samen in de tuin rondom een knisperend vuurtje zitten. Daarom heb ik voor jou de top 7 vuurschalen geselecteerd, zodat je...