Je heg snoeien wanneer kun je dit het beste doen?

Om te kunnen genieten van je tuin moet je deze regelmatig bijhouden. Zo heb je uiteindelijk meer plezier van je tuin. Maar een van de vervelendste klusjes is toch wel je heg snoeien. Hoe doe je dit en vooral wanneer kun je dit het beste doen? 

Heggenschaar gebruiken

Aangeraden wordt om de meeste hagen minimaal twee keer per jaar te snoeien.

Vanwege de warmere temperaturen en de zon in het voorjaar, ontstaat de eerste groei van de haag. Dit is het moment voor de eerste snoeibeurt, rond mei-juni. De volgende snoeibeurt kan het beste na de zomer, rond augustus-september.

Dit geldt overigens niet voor alle hagen. Er zijn uitzonderingen en dat heeft te maken met het soort en het feit dat de ene heg sneller groeit dan de ander. 

Er zijn hagen die niet zo snel groeien en volstaan met één snoeibeurt. Deze kun je dan het beste ergens in de maand juli snoeien, wanneer je groei hebt waargenomen en je het nodig vind om deze te snoeien. 

Hagen die snel groeien moeten misschien vaker dan twee keer gesnoeid worden. Dit hangt ervan af hoe hoog je de haag hebben wilt. Zodra je hem op de juiste hoogte hebt, betekent dit dat je wat vaker uitlopers moet snoeien. 

Vaker snoeien betekent dat je een gezondere heg eraan overhoudt. Hij blijft ook langer groen omdat je oud hout eraf haalt. 

Het bijsnoeien naast de eerste en tweede snoeibeurt van het jaar, kan het hele jaar door. Pas alleen wel op bij vorst. De meeste heggen kunnen beter niet tijdens de vorst gesnoeid worden omdat de plant moeite heeft om te herstellen. 

Tips & tricks om te onthouden tijdens het snoeien

  1. Je kan je heggen het best snoeien in de schaduw of bij bewolkt weer, zo voorkom je een bruine gloed door verbranding van jonge takjes door de zon.
  2. Plaats een doek of grondzeil onder de heg om zo snoeiafval op te vangen. Zo heb je minder werk na het snoeien. 
  3. Schud tijdens het snoeien af en toe even door de heg om losse takken op de grond te laten vallen en je zo goed overzicht houdt van wat er nog gesnoeid moet worden.
  4. Snoei op een bewolkte dag en niet tijdens regen of vorst.

De beste tijd om je heg te snoeien

Je weet nu wanneer in het jaar je een heg kunt snoeien. Maar het is ook belangrijk om het juiste moment te kiezen. 

De beste tijd om je heg te snoeien is wanneer er niet te veel zon schijnt en wanneer het niet regent. Schaduw of bewolking zijn de beste omstandigheden waarin je de heg zou kunnen  snoeien. 

Snoei je je heg wanneer de zon volop schijnt, dan loop je kans dat de jonge takjes door de zon kunnen verbranden en dan krijg je bruine plekken in je haag. 

Als het regent hangen de takken vaak wat naar beneden waardoor je niet goed kunt snoeien. De regendruppels kunnen ook bacteriën bevatten die via de snijwonden van de takken binnendringen en zo je haag ziek maken. 

heg snoeien 3

Snoeien zou wel goed kunnen als de haag nog wat vochtig is. Nat hout laat zich namelijk makkelijker snoeien. De takken van de haag verliezen ook minder vocht vanwege het vochtige weer. 

Houd er wel rekening mee dat je je tuingereedschap goed afdroogt voordat je deze weer opbergt om roestvorming te voorkomen. 

Je mag ook nooit snoeien wanneer het vriest. Planten nemen in deze periode minder voeding op en ook kan de heg zich door de kou minder goed herstellen. 

Hoe je het beste een volwassen heg kunt snoeien

Snoeien doe je het beste van onder naar boven. De takjes onderaan de haag vallen dan nog op. Begin je wel van boven, dan kun je niet goed zien waar je moet snoeien omdat de losse takken op de onderste takken vallen en je geen goed overzicht hebt. 

Schud daarom af en toe even door de haag om zo alle losse afgesnoeide takken op de grond te laten vallen. 

Een heg recht snoeien kan best lastig zijn. Je zult het in eerste instantie op het blote oog doen, maar misschien kom je erachter dat de haag achteraf niet heel recht gesnoeid is.

Hoe kun je voorkomen dat je je haag schots en scheef snoeit? Dit kun je heel eenvoudig voorkomen door een koord over de heg te spannen. 

Hang het koord op de hoogte tot waar je de heg wilt snoeien en span deze van de ene kant van de heg tot het uiteinde ervan. Zorg dat het koord gelevelt is met behulp van een waterpas. 

Zo snoei je de bovenkant recht af. Het aangezicht van de heg snoei je op dezelfde manier. Span over de gehele lengte een koord en houd dat aan als leidraad.  

De zijkant kun je het beste van onder tot boven schuin snoeien, zodat alle takken in de haag zonlicht te zien krijgen. 

Je snoeit de haag als het ware in de vorm van een piramide. Laat de onderkant ongeveer 10 cm breder dan de bovenkant. 

heg snoeien 4

Een jonge heg snoeien

Het snoeien van een volwassen haag doe je anders dan een jonge heg. Dit hangt vooral af van het soort heg. 

Een jonge buxus bijvoorbeeld moet vooral in het begin veel gesnoeid worden. Het eerste jaar snoei je deze voor een derde terug, het daaropvolgende jaar moet de buxus tot de helft teruggesnoeid worden en vanaf het derde jaar kun je hem tot twee keer per jaar tot de juiste hoogte snoeien. 

Voor jonge hagen die niet zo snel groeien, zoals de conifeer, ga je iets minder rigoureus te werk. Het regelmatig snoeien doe je pas wanneer de haag de hoogte heeft bereikt die je graag hebben wilt. De uitlopers van de haag kun je wel regelmatig terugsnoeien. 

Om al deze informatie wat overzichtelijker te maken, volgt hieronder een tabel die je kunt raadplegen bij het snoeien van je heg. 

Het snoeien van verschillende soorten hagen – hoe en wanneer

Soort haagKenmerken haagEerste snoeiTweede snoeiTips
Thuja– Schubconifeer
– Winterhard
– Groen
Voorjaar
(voor 21 juni)
Najaar
(augustus)
Verwijder tot max 10 cm van de haag. Snoei nooit terug tot het oude hout, de haag gaat dan niet meer uitlopen.
Beuk– Winterhard
– Groen of rood
– Weelderige groei
Voorjaar
(voor 21 juni)
Najaar
(september)
Mag flink gesnoeid worden om jonge scheuten een kans te geven om te groeien.
Liguster– Snelgroeiend
– Groen
– Zwarte bessen (giftig voor mensen)
Voorjaar
(mei)
Vanwege de snelle groei, heeft deze meerdere snoeibeurten nodig om in model te blijven.
Buxus– Langzaam groeiend
– Winterhard
– Groen
Voorjaar
(mei)
Najaar
(augustus)
Hoe vaker je deze snoeit, hoe beter om zo de dichtheid van de buxus te behouden.
Laurier– Sterk
– Winterhard
– Groen
– Snelgroeiend
Najaar
(augustus)
Deze haag groeit snel en kan vaker gesnoeid worden. Ze kan heel goed tegen vorst.
Taxus– Naaldconifeer
– Winterhard
– Langzaam groeiend
– Kan besjes bevatten
Najaar
(september)
De haag kan volstaan met een snoeibeurt van eens per jaar. Deze haag is giftig.
Hulst– Groen
– Sterk

Voorjaar
(mei)
Najaar
(september)
Uitlopers kun je regelmatig snoeien om hem in zijn vorm te houden.
Hedera– Snelgroeiende klimop
– Groen
– Niet winterhard
Voorjaar
(mei)
Najaar
(september)
Door zijn snelle groei kun je hem regelmatig snoeien. Na de langste dag neemt de groei af.

Welke heggenschaar kun je het beste gebruiken

Het snoeien van een heg kan het beste met een heggenschaar gebeuren. Afhankelijk van de grootte van je heg, kun je kiezen voor een elektrische of een normale heggenschaar. 

Een normale heggenschaar is niets meer dan een heggenschaar waarbij je zelf kracht moet zetten en deze niet aangedreven wordt door een motor of accu. 

Deze normale heggenschaar is te gebruiken bij lage of kleine hagen en wanneer je niet heel veel hoeft te snoeien. Ook zijn deze modellen goedkoper in aanschaf. 

Heb je heel veel heg in je tuin staan en zijn ze vrij hoog, dan is het makkelijker om een elektrische heggenschaar of een heggenschaar met accu te gebruiken. 

Welke heggenschaar je het beste kunt kiezen, lees je in het artikel: Heggenschaar kopen? Kies voor de beste heggenschaar van 2023!

Het voordeel van een elektrische heggenschaar is dat je non-stop door kunt gaan met je snoeiklus. Het enige waar je op moet letten is, dat je snoer lang genoeg is en niet in de weg zit van de te snoeien takken. 

electrische heggenschaar

Een heggenschaar met accu zorgt ervoor dat je meer bewegingsvrijheid hebt. Het enige nadeel hiervan is dat je accu een keer leeg raakt en het je werk kan onderbreken mocht je geen reserve accu hebben.

Moet je alleen een paar uitlopers snoeien, gebruik dan een snoeischaar. Welke snoeischaar is geschikt? Bekijk het artikel: De beste snoeischaar voor jouw tuin in 2023!

ZIjn de te snoeien uitlopers dikker dan 25 mm, gebruik dan een takkenschaar. Deze is bedoeld voor de dikkere takken en vanwege zijn lange scharen, kun je meer kracht zetten. Welke takkenschaar kun je het beste gebruiken? Bekijk het artikel: Takkenschaar kopen? bekijk de beste takkenschaar van 2023!

Wat doe je met het snoeiafval

Wanneer je klaar bent met snoeien, blijf je met een hoop tuinafval achter. Slechts een klein deel hiervan past in de klikobak die de afvaldienst van je gemeente ophaalt. Maar er blijft nog een aardige hoop afval over. 

Takken vergaan niet zo snel als bladeren, dus om het op een hoop in je tuin te laten liggen, is niet ideaal. Wat kun je dan het beste doen met het snoeiafval?

tuinafval

Er zijn verschillende opties die je kunt overwegen en welke het beste bij je past, hangt ook een beetje van de grootte van je tuin af. 

  • Maak van het afval een composthoop. Je kunt de bladeren van de takken scheiden, aangezien bladeren sneller verteren. Merk je dat een deel van de bladeren ziektes bevatten, gooi deze dan in de klikobak en niet op de composthoop. Dit voorkomt dat je een schimmel in je tuin krijgt die andere planten aan kan tasten of de rest van je heg. 
  • Heb je niet veel ruimte om de takken in je tuin te houden, breng deze dan zelf weg naar de daarvoor bestemde afvalstortplaats bij jou in de buurt. Afhankelijk van de gemeente waarin je woont, kan hier een tarief voor berekend worden.  
  • Nog een optie is om het tuinafval in de klikobak te doen en deze elke keer na een leging weer bij te vullen, net zolang tot het laatste beetje tuinafval erin kan. Let er wel op dat je het juiste tuinafval in de klikobak doet, aangezien niet alles erin mag. Kijk hiervoor op de afvalkalender of online bij je gemeente. 

Hoeveel keer per jaar kun je je haag snoeien?

Afhankelijk van de heg, kun je deze twee keer per jaar snoeien. Maar het kan voor sommige heggen geen kwaad om deze meer dan twee keer per jaar te snoeien. De eerste snoeibeurt kan het beste plaatsvinden in het voorjaar. Dit is de periode voordat deze begint te groeien. De tweede snoei kan het beste in augustus-september plaatsvinden. Andere snoeibeurten kunnen het hele jaar, behalve tijdens de vorst.

Welke heggen kun je snoeien in de winter?

De heggen die winterhard zijn, zouden in de winter gesnoeid worden. Pas wel op voor vorst, dit kan de takken beschadigen. De heggen die je zou kunnen snoeien, zijn de liguster, taxus en de beuk.

Kun je je haag snoeien met warm weer?

Je haag snoeien met warm weer is niet aan te raden. Voor jou het ideale moment maar niet voor de haag. De jonge bladeren onderin je haag, zijn nog niet gewend aan de volle zon en kunnen door de beschutting weg te snoeien, hieraan blootgesteld worden. Deze kunnen verbranden en veroorzaken dan bruine plekken in de haag.

Kun je snoeien als het regent?

Het beste is om niet te snoeien als het regent. Als het regent, kunnen ziektekiemen via de regendruppels in de wonden van de net gesneden takken en bladeren komen. Bladeren en takken gaan ook hangen door de regen en heb je minder grip om deze weg te kunnen snoeien.

Wat is het beste moment om de haag te snoeien?

Het beste moment om de haag te snoeien, is wanneer er veel schaduw is of wanneer het buiten bewolkt is. De haag mag vochtig zijn, want nat hout laat zich makkelijker snoeien. De takken van de haag verliezen ook minder vocht vanwege het vochtige weer. Snoei niet wanneer het regent.

Leo

Ik hou van tuinieren en handigheden om het tuinieren makkelijker te maken. Ik heb al veel verschillende tuintjes mogen onderhouden, van de tuin om ons huis, een tuintje op het balkon en mijn planten binnenshuis, ik heb geleerd om het beste van elke locatie te maken!

Oudere artikelen