Kun je een Toscaanse Jasmijn in de volle grond planten – Hoe doe je dat?

De Toscaanse Jasmijn (Trachelospermum Jasminoides) wordt ook wel sterjasmijn genoemd en is een klimplant die ook heel goed als bodembedekker gebruikt kan worden. Het is een mooie plant met geurende witte bloemen en donkergroene, glanzende bladeren die ook in de winter zijn kleur behouden. 

Kun je een Toscaanse Jasmijn in de volle grond planten? Dat kan zeker. Je kunt hem als bodembedekker gebruiken of als je hem verticale houvast geeft, kan hij als klimplant dienen en je schutting bedekken.

Toscaanse Jasmijn in volle grond
Toscaanse Jasmijn in volle grond

Hier volgen een aantal tips hoe je de plant het beste in de volle grond kunt planten. 

Wanneer je de Toscaanse Jasmijn het beste kunt planten

Om de Toscaanse Jasmijn in de volle grond te planten, is het verstandig dit op het juiste moment van het jaar te doen. Dit kan ergens tussen oktober en april gedaan worden, maar zorg er wel voor dat het weer nog zacht is en er geen vorst wordt verwacht. 

Plaats de plant in de volle grond met eventueel wat nieuwe potgrond gemengd met tuingrond en geef deze na het planten wat water.

Gebruik je de Toscaanse Jasmijn als klimplant, probeer de scheuten die eraan zitten al een beetje te begeleiden in de richting waar je wilt dat deze groeit. Je zult zien dat deze ranken snel groeien en zo kun je hem verder begeleiden. 

Wil je de plant als bodembedekker gebruiken, dan hoef je daarvoor weinig te doen. Je kunt hem begeleiden door hem de juiste kant op te laten sturen, maar de plant verplaatst zich prima zelf over de grond. Waar het zich verspreid, ontstaan weer nieuwe wortels. 

De bloei is in de maanden mei tot ongeveer september. Hij gedijt het beste in de volle zon, maar wel het liefst op een beschutte plek.

In de wintermaanden zou de Toscaanse Jasmijn de kou kunnen doorstaan, tenzij de temperaturen langdurig onder een temperatuur van rond de -17 graden Celsius blijven en hij op een plek staat waar veel wind is. 

Welk type grond is het meest geschikt voor de Toscaanse Jasmijn?

Het type grond dat het meest geschikt is voor de Toscaanse Jasmijn, hangt grotendeels af van het soort grond waar je de plant in gaat zetten.

Bestaat je tuin voornamelijk uit zandgrond, dan zorgt dit ervoor dat het water goed weg kan lopen tijdens natte dagen. De wortels van een Toscaanse Jasmijn kunnen namelijk niet zo goed tegen langdurige nattigheid. Maar zandgrond heeft wel extra voeding nodig. 

Bestaat je tuin meer uit kleigrond, dan is de grond zwaarder en compacter dan zandgrond en daardoor minder luchtig. Het houdt ook veel vocht vast.

Je moet er in de omgeving van deze plant dus voor zorgen dat de kleigrond eromheen luchtig gehouden wordt. Dit kun je doen door de grond bij te mesten met organisch materiaal.

De pH-waarde van de grond voor de Toscaanse Jasmijn is het beste als deze de waarde  pH-neutraal heeft. De pH-waarde zit daarmee zo rond het getal 7. Normaal loopt de waarde van de zuurtegraad tussen de 0 en 14, waarbij het getal 7 voor neutraal staat. 

Toscaanse Jasmijn (Sterjasmijn)
Toscaanse Jasmijn (Sterjasmijn)

Lees hier verder hoe je de PH-waarde van je tuin kunt meten en aanpassen.

Welke meststof kun je het beste gebruiken voor de Toscaanse Jasmijn?

Het is altijd verstandig om planten extra te bemesten en dat geldt ook voor de Toscaanse Jasmijn. Doe het bemesten van deze plant in het voorjaar.

Dit kan alle soorten mest zijn, maar het beste is organische mest. Dit kan in de vorm van koemestkorrels zijn of een mix hiervan met een ander soort. Plaats eens per jaar de mest om de plant heen.

Heb je een eigen composthoop in je tuin, dan zou je rond april/mei nog wat hiervan rond de plant kunnen leggen voor extra voeding.

Hoe kan ik mijn Toscaanse Jasmijn het beste onderhouden?

Zoals met de meeste planten het geval is, is dat ook zo met de Toscaanse Jasmijn. Het snoeien van deze plant doe je meteen na de bloei of in het voorjaar, voor de bloei. 

Voor zowel de bodembedekking als de klimop wordt aangeraden om eens per jaar de lange scheuten in te korten of de hoogte ervan te beperken. 

Groeit de plant als klimop in je tuin, dan wordt ten zeerste aangeraden om deze eens in de drie jaar flink terug te snoeien. Waarom?

Door deze verjonging voorkom je een te sterke verhouting van de bestaande oude takken. Dit veroorzaakt kale plekken aan de onderkant van de plant en zorgt ervoor dat de plant mooi blijft bloeien. 

Voor handigste gereedschap voor je tuinonderhoud lees je verder in ons artikel: Handige tuingadgets & cadeau ideeën voor tuinliefhebbers in 2023!

Kan ik de Toscaanse Jasmijn op mijn balkon houden?

De Toscaanse Jasmijn kan heel goed op een balkon gehouden worden door deze in een kuip of pot te houden. Zorg dat je een pot gebruikt die het water goed afvoert zodat de wortels niet te nat staan. Zet de pot uit de wind maar wel in de volle zon. Bedek de plant in de winter tegen vorst en koude wind.  

Hecht een Toscaanse Jasmijn zich aan iets vast?

Een Toscaanse Jasmijn die je als klimop gebruikt, hecht zich niet aan iets vast. De ranken van de plant groeien snel en laten zich gemakkelijk leiden door ze om een paal of hekwerk te slingeren. Wil je een hele muur bedekken met deze plant dan is het aan te raden om een klimsteun te gebruiken waar je de ranken omheen kunt wikkelen. Gebruik je de plant als bodembedekker, dan zal deze zich vanzelf over de grond verspreiden en zelf nieuwe wortels vormen. 

Is de Toscaanse Jasmijn of sterjasmijn winterhard?

De Toscaanse Jasmijn is wintervast en kan temperaturen hebben van rond de -17 graden Celsius, maar niet voor een te lange tijd. Hij kan ook niet tegen een hele koude wind en groeit het beste op een beschutte plaats in de volle zon. 

Hoeveel water heeft de Toscaanse Jasmijn nodig?

De Toscaanse Jasmijn heeft niet heel veel water nodig. De bladeren van de plant zijn leerachtig en beschermen de plant tegen uitdrogen. Mocht de grond heel droog worden dan is het aan te raden om de plant wat extra water te geven. De wortels zwemmen niet graag in het water en doen het het beste in een ademende bodem. 

Is het mogelijk om de Toscaanse Jasmijn te stekken?

Het is mogelijk om de Toscaanse Jasmijn te stekken. De meest voor de hand liggende manier is om een jonge scheut af te knippen, in het water te zetten en deze te laten wortelen. Let er wel op dat de wortels redelijk broos zijn en je ze dus met extra zorg in de grond moet planten.

Leo

Ik hou van tuinieren en handigheden om het tuinieren makkelijker te maken. Ik heb al veel verschillende tuintjes mogen onderhouden, van de tuin om ons huis, een tuintje op het balkon en mijn planten binnenshuis, ik heb geleerd om het beste van elke locatie te maken!

Oudere artikelen