Wanneer en hoe gras maaien voor het mooiste gazon!

Een mooi grasveld in je tuin hebben is leuk en staat mooi, maar dit lukt alleen als je het goed onderhoud. En dat is voor velen een ergernis, want gras maaien is naast het snoeiwerk een van de meest onderhoudende klussen in de tuin. 

Om de mooiste grasmat van de buurt te hebben helpen ik je graag met de vraag wanneer en hoe gras maaien het beste kunt doen!

De beste tijd om gras te maaien is in de warme maanden moet het maaien van gras regelmatig gebeuren. Op zonnige dagen is het het beste om dit ‘s avonds te doen. Maai gras vooral op droge dagen, niet wanneer het net heeft geregend. Zorg ervoor dat de messen van je grasmaaier scherp zijn!

Wanneer en hoe gras maaien

Ik heb je nu een algemeen antwoord gegeven op de vraag hoe en wanneer je het beste gras kunt maaien. Laten we het een beetje verder uitdiepen zodat je een mooi gazon in je tuin kunt behouden, want er zijn veel factoren waar je rekening mee moet houden.  

En er zijn verschillende soorten grasmatten die verschillend onderhoud nodig hebben en anders gemaaid moeten worden. Bijvoorbeeld een speelgazon of siergazon. Maar op dit moment focussen we ons op een grasmat aan huis. 

€234,87
5 new from €234,87
Op 15/02/2024 18:56
Amazon.nl

Begrijpen hoe gras groeit helpt bij de vraag “wanneer en hoe gras maaien?”

Gras komt tot leven op het moment dat de temperaturen warmer worden. Waarom je in de winter het gras niet hoeft te maaien, is omdat gras dan een winterslaap houdt. Onder een temperatuur van ongeveer  5 °C, stopt gras met groeien. 

Zodra de temperaturen omhoog gaan, ontwaakt het gras en gaat het groeien. Normaal gesproken gebeurt dit in maart, maar als Nederland een zachte winter heeft kan gras eerder uit zijn winterslaap komen. 

Zoals je hebt gemerkt kun je gras niet zomaar zijn gang laten gaan en het lekker laten groeien. Dit lijkt op het eerste gezicht niet schadelijk.

gras wat te lang niet gemaaid is
Uitgeschoten gras

Maar door gras niet te maaien, verzwak je op den duur de hele grasmat. En dan wordt het veel moeilijker om deze weer in een goede conditite te krijgen. 

Grassprieten ontstaan uit gras dat doorgroeit en niet op tijd wordt gemaaid. De energie die de grasmat nodig heeft om zijn gezonde groene kleur te behouden en te gedijen, gaat nu in de bloei van de grasspriet zitten en verzwakt het zo de hele grasmat. Je wilt dus de groei van gras dat uitspruit voorkomen. 

De beste tijd om gras te maaien

In de warme maanden van het jaar heb je wel wat werk aan het onderhoud van je grasmat, maar door het vanaf het begin goed op te pakken heb je er veel plezier van. 

Gras begint dus weer met groeien en ontspruiten aan het eind van de winter, begin van de lentemaanden. Normaal gesproken is dit rond maart. 

In de maanden april en mei gaat het gras even heel snel groeien en zal dit de tijd zijn dat je er het meeste onderhoud aan moet geven. Zodra de zomer begint, rond juni, is de eerste groeispurt voorbij en groeit het gras niet meer zo heel snel. 

De tweede groeiperiode van gras is in september, wanneer de zomer ten einde loopt. Dan heb je voordat het gras stopt met groeien, nog even wat werk om het goed te verzorgen voor de komende wintermaanden. 

En in de winter hoef je er geen aandacht aan te schenken, tenzij de temperaturen extreem hoog liggen. Het kan zijn dat je dan nog een of twee keer zal moeten maaien om geen grassprieten te laten bloeien. 

Wanneer gras maaien:

  • Maai op de momenten dat het droog is
  • Op zeer warme dagen is het beter om in de avond te maaien
  • Maai pas als de ochtenddauw op het gras verdwenen is

Hoe vaak gras maaien:

  • Na het ontwaken uit de winterslaap en je ziet dat het gras langzaam begint te groeien, is eens in de twee weken maaien voldoende totdat de groeispurt komt
  • Wanneer het gras snel groeit in de periodes april/mei en september/oktober is het aan te raden om het gras om de 5 dagen te maaien
  • Tussen april en september wanneer het gras niet zo snel groeit, zal 1 keer in de week maaien voldoende zijn
  • Merk je dat het kouder wordt en het gras groeit nu heel langzaam, maai het gras dan voordat de winter aanbreekt ongeveer twee keer per maand

Hoe je de grasmat groen houdt

Je hoeft gras niet helemaal tot de grond toe te maaien. Wanneer gras groeit, maakt het op ongeveer 2 cm hoogte nieuwe scheuten aan.

Deze nieuwe scheuten geven een gezonde en groene uitstraling aan de grasmat. Daarom is het belangrijk deze lengte aan te houden bij het maaien van gras. 

Om de groei van gras te stimuleren is het nodig om deze regelmatig te maaien. Door dit te doen, kan er voldoende zuurstof en zonlicht bij de bodem komen wat als voeding dient voor het gras. 

Gras maaien

Laat je het gras te lang dan voorkom je dat er nieuwe grasscheuten kunnen groeien omdat het de rest verstikt. Het resultaat is dat je kale plekken krijgt en daardoor onkruid en mos de kans krijgen om te groeien.

Door gras regelmatig te maaien op de juiste lengte, voorkom je deze ellende en houdt je een mooie groene grasmat over. 

Wat te doen met grasmaaisel

Na het maaien van gras kun je ervoor kiezen om het afval meteen op te ruimen of nog even te laten liggen. Beide opties hebben voor- en nadelen. 

Kies je ervoor om het te laten liggen, gebruik dan een stand op je grasmaaier die het gras tijdens het maaien versnipperd. Dit wordt Mulchen genoemd. Mulchen zorgt ervoor dat het gras niet op de grasmat zelf blijft liggen maar valt het tussen het gras. 

Het afval dat blijft liggen, wordt omgezet in voeding voor de bodem. Maar dit werkt alleen als je zelf het gazon bewerkt met meststoffen. Deze meststoffen met schimmels en bacteriën erin verwerkt, helpen het grasafval in voeding om te zettenen het gras niet te verstikken. 

Het nadeel is als je voor de Mulchstand op de grasmaaier kiest dat je vaker moet maaien. Dit werkt namelijk niet met lange sprieten gras. 

Wil je het liever meteen opgeruimd hebben, kies dan voor een grasmaaier met opvangbak en leeg deze regelmatig tijdens het maaien. 

Welke grasmaaier het beste is voor jouw grasmat, leggen we graag uit in de blog over de beste grasmaaier.

Wat is de beste grasmaaier van dit moment?

Of je nu graag met de hand je gazon onderhoud, door middel van een kooimaaier, of liever achter een electrische of benzine grasmaaier loopt. Goed gereedschap is het halve werk, daarom hebben we hieronder een lijst met de beste grasmaaiers van dit moment geplaatst.

Wil je het liefste dat het gazon vanzelf gemaaid word dan kun je altijd kiezen voor een robot grasmaaier. Ook die hebben we onderaan de lijst gezet.

Beste electrische grasmaaier:

Makita Grasmaaier 230V – Voordelig en snel je gras gemaaid!

Makita ELM4121

Last Amazon price update was: 15/02/2024 18:56

De Makita grasmaaier op 230V heeft een vermogen van 1600W, met deze grasmaaier kun je zonder zorgen je gazon onderhouden.

Je kunt eenvoudig een opvangbak aan de grasmaaier koppelen waardoor je gras makkelijk en snel op gevangen wordt. Ook is de grasmaaier in te stellen in 8 verschillende maaihoogtes, daarmee kun je je gras in stappen korter maken.

€234,87
5 new from €234,87
Op 15/02/2024 18:56
Amazon.nl

De beste snoerloze grasmaaier:

Gardena HandyMower – Het merk voor in de tuin.

GARDENA HandyMower 22/18V P4A Accu Grasmaaier - Incl. 18 V accu en lader

Last Amazon price update was: 15/02/2024 18:56

De Gardena HandyMower is een van de beste snoerloze grasmaaiers van het moment, niet alleen werkt hij super makkelijk en snel, hij is ook zeer handzaam en makkelijk op te bergen.

Het enige nadeel is als je een groot gazon hebt, deze iets aan de kleine kant kan zijn.

De beste benzine grasmaaier:

Benzine grasmaaier 4-tact – Met gemak 1200m2 gras maaien!

Kibani Benzine Grasmaaier - 196 cc / 4.7 pk– 53cm breed – 62L bak

Last Amazon price update was: 15/02/2024 18:56

Kibani is een bekend merk onder de doe het zelfers en profesionals, daarom mag dit merk ook niet ontbreken in de lijst van beste grasmaaiers. Met 4.7 pk een maaibreedte van 53cm en een opvangbak van 62L maai je in een handomdraai je hele gazon.

De 4-tact benzine motor zorgt ervoor dat je alle delen van je gazon met gemak kunt bereiken. Als je kijkt naar de prijs/kwaliteit verhouding zijn er weinig machines die hier aan kunnen tippen.

De beste handmaaier:

Wolf-Garden Kooimaaier – Voor het mooiste gazon!

WOLF Garten - handmaaier 38 cm

Last Amazon price update was: 15/02/2024 18:56

De handmaaier van Wolf-Garden is een van de beste kooimaaiers die je op moment kunt krijgen om je gazon perfect glad te krijgen. De messen zijn in hoogte instelbaar waardoor je maaihoogte kunt bereiken van 1,3 tot 3,8 cm hoog.

Ben je opzoek naar de maaier voor je perfecte gazon, dan kun je niet om deze kooimaaier van Wolf-Garden heen.

De beste robot grasmaaier:

Bosch Indego Robot grasmaaier – De robot grasmaaier voor elk oppervlakte!

Bosch Indego XS 300 Robotmaaier - Maaibreedte 19 cm - Voor gazons tot 300 m2

Last Amazon price update was: 15/02/2024 18:56

De bosch Indego robot grasmaaier maakt je leven een stuk makkelijker, je hoeft je geen zorgen meer te maken of je gazon er wel mooi bij ligt. De robot maaier gaat er automatisch op uit om je gazon stukje voor stukje te maaien.

Een volledige review van de Bosch Indego Robot maaier vind je hier.

Kies het juiste model voor jouw tuin zodat je niet te veel betaald voor je robot grasmaaier. Kies een model die minstens 10% meer oppervlakte kan doen op papier dan dat je gazon groot is!

Wil je weten welke robotmaaier je moet hebben?
Lees mijn artikel Welke robot grasmaaier past bij jouw gazon?

Gras maaien met de hand of machine wat is beter?

Gras maaien met een handgrasmaaier zorgt ervoor dat het gras afgesneden wordt, met een elektrische grasmaaier wordt het gras afgeslagen door het mes. Het mooiste resultaat krijg je met een goede handgrasmaaier!

Moet je kunstgras maaien?

Je hoeft kunstgras niet te maaien, te verticuleren of zelfs maar water te geven. Daardoor is het het perfecte alternatief voor echt gras, vooral als je er geen onderhoud aan wilt doen. Enkel zo nu en dan de bezem er over.

Kan ik het gemaaide gras laten liggen?

Tenzij het gras heel lang was of als het in bulten blijft liggen, is het geen probleem om gemaaid gras te laten liggen. Het heeft zelfs veel voordelen, het gemaaide gras zorgt voor extra voeding en daardoor hoef je minder kunstmest te strooien, waardoor je vervuilt grondwater tegen gaat en beter voor je portemonee is!

Hoe kan ik het beste het gemaaide gras opruimen?

Met een grashark kun je gemakkelijk en snel gemaaid gras, bladeren en takjes optruimen wat op je grasmat ligt. Een goede grashark zorgt er niet alleen voor dat je gazon opgeruimt staat, maar zorgt er ook voor dat het gras kan ademen.

Op welk moment van de dag gras maaien?

Wanneer het niet te heet is en wanneer het droog is is het de beste tijd om het gras te maaien. Houdt daarom het weerbericht goed in de gaten en maai op een droge dag. Op hete dagen is het beter om in de avond het gras te maaien. 

Wat gebeurt er als je gras niet maait?

Gras dat te lang wordt krijgt grassprieten die alle energie uit de groei van de jonge grasspruiten trekt en de grasmat ernstig doet verzwakken. Daarnaast kan er geen zonlicht en zuurstof bij de bodem komen als het gras te lang wordt, zodat de grasmat zijn kleur en gezondheid verliest.

Kun je nat gras maaien?

Beter is het om gras niet te maaien als het nat of vochtig is. Het gras wordt lelijk afgesneden en het verstopt je machine eerder. Het zal ook een modderig spoor achterlaten waardoor je de grasmat ernstig kan beschadigen. 

Kan ik gras maaien als het vriest?

In principe hoef je het gras tijdens wintermaanden niet te maaien, tenzij het een warme winter is. Gras groeit niet tijdens de kou. Zolang er vorst op het gras ligt, is het beter om niet te maaien. Mocht er in de lente nog nachtvorst zijn, maai dan pas weer wanneer de nachtvorst verdwenen is.

Maakt het uit welke richting ik op maai met de grasmaaier?

Je kunt het beste elke keer dat je het gras maait een andere kant op maaien. Dit voorkomt dat het gras dat je platdrukt het andere gras verstikt en krijgt het de volgende keer de kans om gemaaid te worden als je van een andere hoek begint. Ook krijg je geen spoorvorming van de grasmaaier.

Leo

Ik hou van tuinieren en handigheden om het tuinieren makkelijker te maken. Ik heb al veel verschillende tuintjes mogen onderhouden, van de tuin om ons huis, een tuintje op het balkon en mijn planten binnenshuis, ik heb geleerd om het beste van elke locatie te maken!

Oudere artikelen