Hoe kun je eco-vriendelijk en effectief onkruid verwijderen

Een van de meest vervelende klussen in je tuin is voor de meeste mensen het verwijderen van onkruid. Niet alleen omdat je heel grondig te werk moet gaan bij het verwijderen hiervan, maar ook omdat het een steeds terugkerend iets is.

Onkruid verwijderen

Vooral in de zomermaanden als je juist lekker wil genieten van je tuin. Effectief onkruid verwijderen hoeft gelukkig niet zo moeilijk te zijn aangezien er heel wat hulpmiddelen bestaan die hierbij kunnen helpen. 

Er zijn drie effectieve manieren om eenvoudig en eco-vriendelijk onkruid uit je tuin te verwijderen: een DIY onkruidverdelger, een kant en klaar middel dat verwerkt zit in een drukspuit en als laatste met behulp van een onkruidbrander.

1. DIY (doe-het-zelf) onkruidverdelger 

Dit middel als onkruidverdelger is een mix dat je zelf maakt en heel eenvoudig te maken is. Het is een middel dat geen chemische substanties bevat en zo veilig is voor jezelf en voor de tuin. Je hebt slechts drie ingrediënten nodig om dit product te maken:

  • Een fles witte azijn, met een zuurgraad van minimaal 5 procent 
  • Een kop tafelzout
  • Een eetlepel afwasmiddel 

Mix de witte azijn met de zout. Het maakt niet uit welk soort zout je gebruikt, maar bedenk wel hoe grover de korrel, hoe langer het duurt om deze op te lossen in de azijn. Voeg daarbij een eetlepel afwasmiddel toe.

Het kan elk soort afwasmiddel zijn, maar beter om geen antibacteriële zeep te gebruiken. Een eetlepel lijkt weinig, maar de zeep fungeert als een soort plakmiddel zodat de azijn en zout blijven plakken op het onkruid. 

Gebruik deze producten niet los van elkaar, want dan zal de werking van het product niet volledig zijn. De combinatie van deze drie middelen is het geheim om effectief van je onkruid af te komen.

De ingrediënten kun je in een normale plantenspuit mixen of in een plantenspuit met pomp om het jezelf makkelijk te maken. De maat van deze plantenspuit maakt niet uit, maar wat wel belangrijk is, is dat je alle ingrediënten in een emmer mixt voordat je het overgiet in een plantenspuit. Op deze manier heb je de juiste verhouding te pakken van het middel.

Mix het middel met elkaar en laat het ongeveer 10 minuten staan voordat je het gaat gebruiken, net zolang tot het schuim is opgelost en je alleen een waterige oplossing overhoudt. 

Voor het meeste succes raad ik aan om een plantenspuit te gebruiken met een inhoud van min 5L. De drukspuit van C-Line Marine heeft als voordeel dat je de mix goed op druk kan houden en met de verstelbare spuitmond kun je heel gericht het product over je onkruid verdelen.

De DIY onkruidverdelger gebruiken

Voordat je de zelfgemaakte onkruidverdelger gaat gebruiken, zijn er een paar tips nodig die je gaan helpen om het zo effectief mogelijk te doen. 

Het zelfgemaakte middel is zo effectief dat het alles verdelgt waar je het op spuit. Dus verwijder je onkruid op je gazon en je spuit alles in, dan is niet alleen je onkruid weg, maar ook je gras. Je moet dus heel specifiek zijn met sproeien. 

Paardebloem

Je kunt de zelfgemaakte onkruidverdelger dan ook het beste gebruiken waar er geen gras ligt of waar planten groeien. Gebruik het voor onkruid tussen tegels, aangegroeid mos, grind, schelpen en tussen de sierbeplanting. 

Wanneer kun je het beste sproeien? De beste tijd is op het heetst van de dag. Dan is het onkruid droog en heeft het middel het beste effect. Sproei een beetje op elk stukje onkruid.

Doordat je rechtstreeks op het onkruid sproeit, is de kans dat je andere planten beschadigt heel klein. Het onkruid neemt meteen al het vocht en zout op dat je op hem sproeit, dus het kan niet naar andere planten overlopen.

Binnen 24 uur kun je al resultaat zien. Door de hitte van de zon en de mix verdort het onkruid geleidelijk samen met de wortels. De kans dat ze terugkeren is klein. 

De kosten voor het maken van dit product zijn laag en daardoor zeker het proberen waard.

2. Kant en klare onkruidverdelger

Heb je niet zoveel zin om zelf een mix te maken, of gewoon te weinig tijd? Geen probleem. De volgende optie om onkruid te verdelgen is een kant en klare mix. 

Het voordeel van deze kant en klare mix is dat ze al in een plantenspuit (of drukspuit) zit en dat het vaak een snelle werking heeft. Nu heb je natuurlijk wel verschillende opties, waaronder een chemisch middel of niet-chemisch middel. 

Je kunt al het onkruid heel eenvoudig besproeien. En ook bij deze optie geldt weer dat je alleen op het onkruid moet richten en niet op het gras en de planten in je tuin. 

Deze kant en klare onkruidverdelgers hebben hetzelfde effect als een zelfgemaakte mix. Het voordeel is dat zodra de mix op is, je een navulverpakking kunt gebruiken en niet een volledige plantenspuit hoeft  aan te schaffen. Deze optie is hierdoor iets duurder in de aanschaf. 

Onkruid

De meeste onkruidbestrijders zijn niet meer schadelijk voor het milieu. De schadelijke producten die vroeger werden gebruikt, worden de laatste jaren vervangen door producten die eco-vriendelijk zijn. Bij aanschaf van een kant en klaar middel, is het goed hierop te letten, vooral op als je huisdieren in je tuin hebt lopen.

Ik heb het meeste succes gehad met RoundUp onkruid verdelger. Omdat dit merk nu ook eco-vriendelijk is gemaakt, is dit mijn eerste keus geworden. Bestel je RoundUp met drukspuit snel op Bol.com.

Roundup Onkruidvrij - Kant en Klaar - 2,5L - Met Drukspuit

★★★★★
32,50
Bol.com
Op 13/07/2024 22:12

Kenmerken

Product breedte 12 cm
Toepassing Onkruidbestrijding
Verpakkingsgewicht 3.12 kg
Inhoud 2.50 l
Verpakkingsinhoud 1 flacon Round-up met pomp en spuitlans
Signaalwoord Niet van toepassing
Gevarenaanduiding (H-zinnen) EUH401:Volg de gebruiksaanwijzing om gevaar voor de menselijke gezondheid en het milieu te voorkomen.
Aantal stuks in verpakking 1 stuk(s)
Geschikt voor type onkruid Onkruid
Toelatingsnummer BE 0
Toelatingsnummer NL 15485 N
Verpakking breedte 215 mm
Verpakking hoogte 120 mm
Verpakking lengte 288 mm
Voorzorgsaanduiding (P-zinnen) P101:Bij het inwinnen van medisch advies, de verpakking of het etiket ter beschikking houden, P102:Buiten het bereik van kinderen houden, P103:Alvorens te gebruiken, het etiket lezen, P270:Niet eten, drinken of roken tijdens het gebruik van dit product
EAN 8711349128219

Roundup onkruidbestrijder is een snelwerkende onkruidbestrijder zonder glyfosaat. Met dit middel pak je onkruid en mos effectief en grondig aan. Roundup bestrijdt snel en effectief alle onkruid. De drukspuit heeft een handige gebruiksvriendelijke sproeier met kindveilige sluiting. Bukken is niet nodig door de uitschuifbare hals en het spuiten gaat gecontroleerd. Bestrijdt onkruid tot in de wortels. De drukspuit bevat 2,5 liter kant-en-klare Roundup.

Eigenschappen van de Roundup Natural Kant en Klaar
• Kant-en-klaar contactherbicide op basis van azijnzuur
• Bestrijdt snel en effectief al het onkruid tussen sierbeplanting, moestuin, open verhardingen (grind, schelpen, e.d.), halfopen verhardingen (tegels, straatstenen, etc.), gesloten verhardingen (beton, etc.) en onverharde terreinen
• Zichtbaar resultaat na 1 uur (afhankelijk van het weer)
• Zaaien en planten is al mogelijk één dag na de toepassing
• 2,5 liter is geschikt voor 25m2

3. Onkruidbrander

Wil je het onkruid in je tuin grondig aanpakken, dan is het gebruik van een onkruidbrander misschien een betere optie voor je. 

Wat doet een onkruidbrander? Deze verbrandt binnen enkele seconden het onkruid doordat de cellen van de plant door de hitte openbarsten en het onkruid uitdroogt en afsterft. Dit werkt binnen enkele seconden. 

Ook bij deze manier van onkruid verdelgen is het verstandig alleen op het onkruid te richten en niet op de andere planten of grasmatten in de tuin. Gebruik de onkruidbrander ook niet als er te veel wind staat, de wind zou nog wel eens andere dingen in de brand kunnen zetten als je niet voorzichtig bent. 

Een onkruidbrander is er met een elektrische ontbrander of een ontbrander die je met een aansteker aansteekt. Voor sommige modellen moet je er een gasfles bij kopen en voor andere modellen krijg je er kleine gasflesjes bij. 

Doordat je er verschillende accessoires bij kunt kopen, is het niet heel lastig om op deze manier een eind te maken aan het onkruid. Het is iets duurder in de aanschaf maar uiteindelijk heb je sneller resultaat en hoef je eens in de zoveel tijd alleen maar een gasfles te vervangen. 

onkruidbrander

Heb je geen gasfles staan, bijvoorbeeld die je voor je BBQ gebruikt, dan raden we de Kinzo Onkruidbrander met Gasflessen aan. Deze onkruidbrander komt met 4 gasflesjes.

Mocht je wel een gasfles hebben staan dan raad ik de Weedburner XXL onkruidbrander aan omdat je deze met gasslang, drukregelaar en piezo ontsteking krijgt. Deze is ook een stuk krachtiger dan de onkruidbrander van Kinzo.

Welke manier werkt voor jou het beste?

Wat voor middel je ook gebruikt om onkruid te bestrijden, je kunt het nooit helemaal uitroeien. Ook onkruid verspreidt zaadjes en zal, hoe grondig je ook bent, altijd weer ergens anders opkomen. 

De goedkoopste manier is nog altijd zelf met een schoffel en je hand het onkruid met wortel en al verwijderen. 

Je kunt overwegen de grond te bedekken met cacaodoppen, boomschors of een bodembedekkende plant. Maar dit is slechts een tijdelijke oplossing. Wil je dit eerst proberen?

Maak het jezelf dan gemakkelijk en bestel een aantal zakken bij bol.com!

Het beste is om je niet te ergeren maar het juist als een uitdaging te zien om je tuin netjes te houden en het als een extra sport te zien om je tuin onkruidvrij te houden!

Hoe snel kun je onkruid verwijderen?

Onkruid verwijderen kan snel door kokend water over het onkruid te gieten. De eiwitten in de plant gaan kapot wat ervoor zorgt dat de plant afsterft. Het voordeel hiervan is dat het gebruik van kokend water geen schade aan je tuin brengt. Het nadeel is, dat je heel voorzichtig moet zijn met gieten om zelf geen kokend water over je heen te krijgen.

Wat is de goedkoopste manier om onkruid te verwijderen?

De goedkoopste manier om onkruid te verwijderen is door kokend water te gebruiken. Maar een betere manier is om zelf een mix te maken van azijn, afwasmiddel en zout. Doe deze mix in een plantenspuit en spuit het op het onkruid. Het werkt werkt snel en effectief.

Wat helpt tegen onkruid tussen tegels?

Onkruid verwijderen tussen tegels is altijd heel lastig omdat je de wortel er vaak niet uitkrijgt en de plant zo weer teruggroeit. Wat een effectief middel kan zijn, is zout strooien in de voegen van de tegels. Dit moet regelmatig gebeuren voor het beste resultaat. Je hebt ongeveer 20 gram zout nodig per ㎡.

Hoe kan ik mijn oprit onkruidvrij houden?

Je oprit onkruidvrij houden kan met behulp van een voegenkrabber of een borstel. Naast het groeien van onkruid op een oprit, zie je vaak ook mos liggen. Het is een flinke klus maar werkt wel effectief. Om het makkelijker te maken kun je het onkruid en het mos vooraf bestrooien met zout of een mix van azijn, afwasmiddel en zout. Laat dit een tijdje inwerken en je haalt het onkruid zo van de oprit af.

Hoe kan ik voorkomen dat er onkruid in mijn tuin groeit?

Je kunt om te voorkomen dat er onkruid in je tuin groeit bodembedekkers gebruiken. Dit zijn bijvoorbeeld de Pachysandra, Maagdenpalm, klimop of vrouwenmantel. Er zijn veel meer soorten te vinden, daarvoor kun je terecht bij een tuincentrum bij jou in de buurt.

Leo

Ik hou van tuinieren en handigheden om het tuinieren makkelijker te maken. Ik heb al veel verschillende tuintjes mogen onderhouden, van de tuin om ons huis, een tuintje op het balkon en mijn planten binnenshuis, ik heb geleerd om het beste van elke locatie te maken!

Oudere artikelen