Wanneer kun je het beste rozenstruiken snoeien?

Heb je genoten van de mooie rozen gedurende het voorjaar en de zomer? Wil je ze het volgende seizoen weer zo mooi in bloei hebben staan, dan zal je wel wat onderhoud aan de struik moeten verrichten! Je wilt ongetwijfeld je rozenstruiken gaan snoeien. Maar wanneer moet je je rozenstruiken snoeien?

Je kunt rozenstruiken het beste drie keer per jaar snoeien. Eén keer in het voorjaar, één keer in de zomer en één keer in het najaar. Zorg ervoor dat je dit met een schoon en scherpe schaar doet. Je hoeft een rozenstruik maar slechts bij twee van de drie keer te bemesten.

Rozenstruiken snoeien in 3 seizoenen

Wanneer het beste rozen snoeien

Rozen snoeien doe je meerdere keren per jaar en dat heeft als reden dat je de struik gezonder houdt. Nu zijn er zo veel soorten rozen en niet elke rozenstruik of plant vereist een zelfde behandeling. Wij gaan uit van de rozenstruik. 

Voorjaar

De eerste keer je rozen snoeien doe je in het voorjaar, rond maart. Nu kan het zijn dat de temperaturen in maart nog te koud zijn en is het beter om nog even te wachten snoeien. Snoei je namelijk wanneer het nog te koud is dan is de kans groter dat de struik ziektes oploopt of dat je de plant beschadigd. 

Zomer

Is de struik uitgebloeid dan volgt er nog een snoeimoment. Je hoeft nu alleen maar de uitgebloeide bloemen te verwijderen. Nog niets rigoureus. De plant heeft nu de tijd om weer nieuwe bloemen te vormen. 

Najaar 

Zorg ervoor dat voor de winter aanbreekt je de plant klaar gaat maken voor de winter. Doe dit voordat de kou begint anders heb je kans dat de struik zodanig beschadigd wordt dat hij niet meer tot leven gaat komen. 

Deze snoeibeurt is het meest heftige aangezien je de plant tot zo een 50 cm van de grond inkort. Het voordeel hiervan is dat de struik beter bestand is tegen wind en vorst en ook netter en steviger staat.

Na de laatste snoeibeurt van het jaar is het ook tijd om de struik te bemesten met speciaal daarvoor bestemde mest. 

Hoe je rozen het beste kunt snoeien

Rozen zijn gevoelig voor ziektes en daarom moet je vooral als je ze gaat snoeien het juiste materiaal gebruiken om te voorkomen dat je ze besmet. Het eerste wat je doet alvorens je gaat snoeien, is een scherpe snoeischaar aanschaffen zodat de snede in de plant mooi glad is en minder bacteriën in de wond kunnen komen. 

Naast het hebben van een goede en scherpe snoeischaar, is het verstandig om de struik met handschoenen aan te snoeien. Je hebt vast gemerkt dat rozen doornen hebben en deze kunnen behoorlijk venijnig zijn.  

LET OP: De tips die we geven zijn voor het snoeien van rozenstruiken in het algemeen. Er bestaan verschillende soorten struikenOpens in a new tab. die een andere behandeling vereisen. Wij gaan nu uit van het snoeien van een rozenstruik.

Het snoeien van een rozenstruik

De rozenstruik is een van de meest geplante soort in een tuin en deze mag je kort terugsnoeien. Is de tijd aangebroken dat je ze winterklaar gaat maken dan mag je ze snoeien tot ongeveer 10-15 cm van de grond. Takken laat je ongeveer 5 cm lang. 

Rozenstruiken snoeien

De rozenstruik onderhouden

Om rozen mooi en goed te houden, raden we aan om de plant te voeden. Dit hoeft niet het hele jaar door. Het beste is om de plant gemiddeld twee keer per jaar te bemesten met daarvoor bestemde mest. 

Wanneer kun je ze het beste bemesten? Doe dit meteen na de snoei in het voorjaar en halverwege het jaar, ongeveer in juni. Dit geldt voor de rozenstruiken, sommige andere rozensoorten hebben meerdere bemestingen per jaar nodig.

Wat gebeurt er als je een rozenstruik niet snoeit?

Als je een rozenstruik niet snoeit krijg je lange takken met weinig bloemen. Als je een compacte struik met veel bloemen wilt moet je de rozenstruik regelmatig snoeien!

Hoe vaak moet je een rozenstruik snoeien?

Een rozenstruik snoei je twee keer per jaar. Zowel in het voorjaar als in de zomer moet de rozenstruik gesnoeid worden om het beste resultaat te krijgen.

Leo

Ik hou van tuinieren en handigheden om het tuinieren makkelijker te maken. Ik heb al veel verschillende tuintjes mogen onderhouden, van de tuin om ons huis, een tuintje op het balkon en mijn planten binnenshuis, ik heb geleerd om het beste van elke locatie te maken!

Oudere artikelen