Hoe kun je het woekeren van bamboe tegengaan of beperken?

Bamboe is een van de meest populaire planten die in tuinen geplaatst worden, maar veel bamboesoorten zijn een van de meest snel woekerende planten die er bestaan. Dit heeft als gevolg dat velen de bamboe meer als onkruid bezien als een mooie plant die altijd groen blijft. Hoe kun je het woekeren van bamboe tegengaan of juist beperken?

Woekeren van bamboe tegengaan en beperken

Je kunt het woekeren van bamboe het beste beperken door een rhizoom barrière oftewel een wortelbegrenzer te plaatsen. Deze plaats je ongeveer 60 cm diep en laat je als een kom tot ongeveer 2-5 cm onder het oppervlakte doorlopen. 

Dit is natuurlijk even kort gezegd, maar laten we aan je uitleggen wat we met een rhizzombegrenzer bedoelen en hoe je het kunt gebruiken in de tuin om het woekeren van bamboe en vele andere struiken tegen te gaan. 

Wat is een rhizoom barrière?

Rhizoom staat voor worteluitloper en een rhizoom barrière wordt daarom ook wel wortelbegrenzer genoemd. Speciale wortelbegrenzerfolie is dus een folie dat speciaal ontwikkeld is om de wortels van onder andere de bamboe te geleiden. 

Het is gemaakt van stevig HDPE (High Density Poleythyleen) materiaal met een dikte van 1 mm en is UV-bestendig. Bij een flinke vorst behoudt het zijn flexibiliteit en zal deze folie niet gaan scheuren of afbreken. Dit materiaal lijkt zelfs steviger als beton. 

Met deze folie wordt niet alleen de bamboe op zijn plek gehouden, het beschermt ook de fundering van je huis, leidingen en bestratingswerk in je tuin waar de wortel van de bamboe niet meer bij kan komen. 

De rhizoom barrière kan ook gebruikt worden voor de heesters, kleinere bomen en planten waarvan de wortels ook flink kunnen woekeren. 

Het woekeren van bamboe tegengaan door een rhizoombarriere

Het plaatsen van de wortelbegrenzer is wel even een klusje dat wat tijd vraagt. Maar de tijd die je ervoor over hebt, weegt zeker op tegen de nadelen die je ervaart als je de begrenzer niet goed plaatst omdat je niet genoeg tijd had.

Hoe plaats je de rhizoom barrière? 

  • Graaf een smalle sleuf
  • Plaats de begrenzerfolie minimaal 60 cm diep tot ongeveer 2-5 cm boven het maaigedeelte zodta uitlopers ook niet bovenlangs kunnen uitlopen
  • Laat beiden uiteinden elkaar uitschoots overlappen en verbind ze dan met elkaar met stevig ijzerdraad of moeren en bouten

Met deze wortelbegrenzerfolie kun je de bamboe in elke vorm dat je wilt laten groeien. Je plaatst de rhizoombegrenzer in een bepaalde vorm en omsluit deze goed. De bamboe zal in deze vorm groeien en uitlopen, maar zal dankzij de speciale folie hier niet buiten kunnen komen waardoor de vorm behouden blijft. 

Bestel je wortelbegrenzer hier:

Andere opties om het woekeren van bamboe tegen te gaan

Omdat bamboe niet in water kan groeien, is een oplossing om een greppel om de bamboe heen te graven of om de bamboe dicht bij de waterkant te plaatsen. Maar wat als jouw tuin deze optie niet heeft?

Dan is de oplossing in jouw situatie om elk jaar de ondergrondse uitlopers van de bamboe zelf af te steken. Gelukkig zitten deze niet al te diep, maar het is wel een klus die je niet graag uitstelt. 

Bamboe plant

Waarom geen anti-worteldoek gebruiken

Normaal gesproken werkt een anti-worteldoek prima om het woekeren van wortels in de grond tegen te gaan. Maar voor het beperken van de bamboewortels is deze optie niet geschikt. 

De wortels van de bamboe zijn vrij sterk en groeien gewoon door het anti-worteldoek heen. Bespaar je de moeite van het ingraven van een anti-worteldoek en gebruik de hierboven beschreven optie.

Een andere veelvoorkomende ‘oplossing’ wordt gezegd, is de bamboe in een grote plastic kuip plaatsen en dit in zijn geheel in de grond graven. Dit lijkt een goede oplossing, maar is slechts een tijdelijke oplossing! 

Want hoe groter de bamboe wordt, hoe groter en sterker zijn wortels worden. Dit heeft als gevolg dat de plastic kuip door de druk van de wortels gaat scheuren en je alsnog een woekerende bamboe in je tuin hebt staan.

Moet je bamboe snoeien?

Bamboe hoef je niet te snoeien. Dode takken kun je wel wegknippen of snijden zodat je de plant mooi en groen houdt en je nieuwe uitlopers de kans kan geven om te groeien. Maar groeit de bamboe over de rhizoombegrenzer dan zal je de uitlopers er wel af moeten snoeien. 

Zoals je ziet heeft de plant niet veel onderhoud nodig. Dit onderhoud wordt pas nodig als je geen wortelbegrenzer gebruikt en overal uitlopers van de bamboe zichtbaar worden in je tuin. Dit is iets dat je meteen de kop in wilt drukken!

Ben je opzoek naar een goede en degelijke snoeischaar voor al je planten en bloemen? Bekijk de beste snoeischaren van dit moment!

Leo

Ik hou van tuinieren en handigheden om het tuinieren makkelijker te maken. Ik heb al veel verschillende tuintjes mogen onderhouden, van de tuin om ons huis, een tuintje op het balkon en mijn planten binnenshuis, ik heb geleerd om het beste van elke locatie te maken!

Oudere artikelen