Als de maanden aangebroken zijn om je tuin op orde te brengen voor de winter, is een van de taken die je moet uitvoeren het snoeien van je heg, struiken en eventueel takken van bomen. Je moet dus een heggenschaar kopen!
Door goed gereedschap aan te schaffen voor het onderhoud van je tuin, maak je de klus makkelijker en zorg je ervoor dat je de levensduur van planten, hagen en struiken verlengt. Hoe dit kan, lees je in dit artikel.
Wat is nu de beste heggenschaar om te gebruiken om je hagen er verzorgd bij te laten staan?
Voor het snoeien van je hagen, kun je een heggenschaar gebruiken. Je kunt kiezen uit een normale heggenschaar of een elektrische heggenschaar. Welke de beste is, hangt af van de hoeveelheid snoeiwerk die je in je tuin hebt waar je een heggenschaar voor moet gebruiken.
In dit artikel vind je de modellen die ik persoonlijk aanraad. Natuurlijk kun je een takkenschaar of snoeischaar gebruiken om uitlopers van een heg te snoeien, maar om een complete heg in vorm te snoeien, is een heggenschaar het makkelijkst.
Waarom is het belangrijk om het juiste gereedschap te gebruiken? Je zult zien dat de klus veel makkelijker gaat en dat het de planten en hagen in je tuin ten goede komt.
In dit artikel help ik je bij het gebruik en kiezen van de beste heggenschaar.
Hoe gebruik je een heggenschaar
Het woord zegt het al, een heggenschaar is bedoeld om een heg te snoeien. Het gereedschap heeft lange platte bladen, ook wel messen genoemd, die een heg of struik heel eenvoudig in vorm brengt.
Met behulp van een heggenschaar kun je een heg in model brengen en door deze regelmatig bij te houden, houdt je met gemak het model erin en ben je in no time klaar met de snoeiklus.
Een heggenschaar knipt niet alleen rechte stukken, maar kan ook gebruikt worden om een bepaald model in de heg te snoeien.
De handgrepen zijn bij sommige modellen uitschuifbaar waardoor je het knipbereik verlegt. De heggenschaar is te krijgen met verschillende meslengtes.
Er bestaan heggenscharen met rechte messen. Deze kun je het beste gebruiken bij het snoeien van zachte en jonge takken en twijgen.
Voor het snoeien van hardere takken maak je gebruik van een heggenschaar met gegolfde messen.
Net als bij het gebruik van een snoeischaar, kun je een heggenschaar ook niet gebruiken om dikke takken te snoeien. Daarvoor heb je een takkenschaar nodig.
Berg je heggenschaar na gebruik veilig op door gebruik te maken van de veiligheidsvergrendeling die erop zit.
Om je werk te vergemakkelijken, vooral als je flink wat heg te snoeien hebt, is om gebruik te maken van een elektrische snoeischaar.
Hieronder kun je zien welke heggenscharen de beste van het moment zijn.
Gebruik je liever een elektrische heggenschaar? Ook voor deze heb ik een selectie voor je gemaakt, die je verderop in het artikel kunt bekijken.
Top 3 beste heggenschaar
Er kan nog wel wat verschil zitten in de modellen heggenscharen die er te koop zijn. Hier volgt een top 3 die allemaal anders gebruikt kunnen worden.
1. Grüntek Heggenschaar – Marabu
GRÜNTEK heggenschaar MARABU, 3 in 1 combinatie van snoeischaar en heggenschaar, bypass- of aambeeldsnede, schokdemper, met rubber beklede ergonomische...
Deze Grüntek Marabu heggenschaar heeft maar liefst 3 verschillende functies. Je kunt hem namelijk gebruiken als snoeischaar, takkenschaar of heggenschaar.
Zo hoef je niet allemaal verschillend tuingereedschap aan te schaffen en kun je de klus in no time klaren!
Het voordeel van deze heggenschaar is ook dat er een bypass- én aambeeldsysteem opzit.
Het aambeeld snijsysteem is verstelbaar waardoor je hem kunt gebruiken om zowel verse takken als droge, harde takken te snoeien.
Er zit een draaiwiel op waarmee je de messpanning in kunt stellen. Zo bepaal je of je krachtige of snelle sneden wilt maken. Omdat de weerstandsinstelling flexibel is, kun je moeiteloos door de takken heen snijden.
De handgrepen zijn van rubber en omdat ze speciaal gevormd zijn, worden de handen bij langdurig gebruik beschermd.
Hij heeft geen telescopische armen, maar bereikt wel een totale lengte van 660 mm en weegt 1100 gram.
2. GARDENA TeleCut Heggenschaar
GARDENA TeleCut Heggenschaar - Telescopische handgrepen van 70-90 cm
Deze Gardena TeleCut heggenschaar heeft telescopische armen met een totale uitschuiflengte van 900 mm. Dit maakt hem vooral geschikt voor het knippen van hoge hagen.
Omdat er een lange hefboomwerking opzit, heb je meer snoeikracht.
De armen zijn gemaakt van aluminium en zijn ergonomisch. Dat de armen van aluminium zijn wil niet zeggen dat hij licht van gewicht is, hij weegt namelijk 1305 gram!
Maar ondanks het gewicht, zit er een stootbuffer op die de pols en gewrichten beschermt tijdens het snoeien. Zo kun je toch comfortabel je werk doen.
Op de messen zit een antikleefcoating zodat niets op de messen blijft kleven en je zo schone sneden maakt.
3. Kinzo Heggenschaar
Kinzo Heggenschaar - 65CM - met Llaflon Bladen - Extra Sterk - Roestbestendig - Non-Stick Bladen - Grijs/Groen
Dit is een van de goedkopere modellen heggenscharen. Ondanks dat is het een sterk model.
Hij heeft geen telescopische armen erop zitten en bereikt met zijn normale lengte tot 650 mm.
Het gewicht van deze heggenschaar is vrij zwaar, namelijk 1700 gram.
De bladen zijn gemaakt van keramisch versterkt teflon, ook wel Llaflon genoemd. Dit wil zeggen dat het materiaal uit twee lagen speciale coating bestaat.
Dit voorkomt dat er niets aan de bladen blijft plakken, dat hij bestand is tegen roest en dat hij makkelijk schoon te maken is na gebruik.
Je ziet, het is gewoon een simpele heggenschaar die goed zijn werk kan doen en daarom hoort hij in de top 3 thuis.
Top 3 beste elektrische heggenschaar
Een elektrische heggenschaar verschilt met een normale heggenschaar. Het verschil zit hem in het blad.
Bij een elektrische heggenschaar zit er een zwaard op dat de uitlopers van een heg wegsnijdt. Een normale heggenschaar heeft twee messen die met een knipbeweging de uitlopers afknipt.
De aanschaf van een elektrische heggenschaar is het meest praktisch. Uitlopers of dikke takken kun je makkelijker snoeien met een snoei- of takkenschaar.
Maar als je veel snoeiwerk hebt in de tuin, is het beter om een elektrische heggenschaar aan te schaffen.
Natuurlijk is het altijd verstandig om tijdens het snoeien veilig te werken. Let niet alleen op een veilige werkomgeving, maar bescherm jezelf ook door gebruik te maken van een veiligheidsbril, handschoenen en eventueel oorbeschermers.
Hieronder volgt een lijst met beste opties voor een elektrische heggenschaar.
1. Black+Decker Elektrische Heggenschaar
BLACK+DECKER GTC1845L20-QW Heggenschaar - 18V - 45cm - incl. accu en lader
Deze Black+Decker heggenschaar is elektrisch en werkt op accu. Zodoende heb je geen last van snoeren om je heen en heb je meer bewegingsvrijheid.
Hij heeft geen telescopische arm. Maar vanwege de extra beugelhandgreep op de kop, ben je heel flexibel in je bewegingen.
Zijn bladlengte is 450 mm en je kunt takken tot een diameter van 18 mm met gemak wegsnoeien.
Het scherpe metalen zwaard heeft een schuine tandgeometrie met daarop een speciale coating. Dit blad geeft een strak eindresultaat aan je heg na het snoeien.
Er is een beveiliging op dit model aangebracht waarmee je de machine alleen met twee handen aan kunt zetten. Je kunt hem dus nooit per ongeluk starten.
Dit is ook een erg licht model in vergelijking met de andere elektrische modellen, hij weegt slechts 2,6 kg!
2. Powerplus Elektrische Heggenschaar
Powerplus POWXG2043 Elektrische heggenschaar - 750W - Snoeien en knippen - Zwaardlengte 570mm - Mesafstand 24mm - Telescopisch - Draaibaar handvat -...
De Powerplus elektrische heggenschaar maakt de klus in je tuin makkelijker, niet alleen doordat je zelf weinig kracht hoeft te zetten, maar ook dankzij zijn telescopische arm. Hierdoor kun je een stuk hoger snoeien zonder gebruik te hoeven maken van een ladder.
Met deze elektrische heggenschaar kun je takken met een diameter van maximaal 24 mm snoeien. Voor dikkere takken heb je een takkenschaar nodig. Ook hier heb je elektrische modellen voor.
Het voordeel van deze elektrische heggenschaar is, dat je de kop 45 ͦ graden kunt kantelen. Zo ben je een stuk flexibeler om de heg te snoeien.
Hij heeft een zwaardlengte van 570 mm. Met zijn telescopische arm bereik je een lengte van 235-280 cm.
Er zit een extra handvat op de kop zodat je meer grip hebt tijdens het snoeien. Vooral als je hem uitschuift, geeft deze extra stabiliteit en houvast.
De motor heeft een vermogen van 750 W en maakt gebruik van een snoer van 35cm. Je zult om meer bewegingsvrijheid te krijgen tijdens het snoeien een verlengsnoer moeten gebruiken.
Wanneer je de trekker loslaat, stopt het mes onmiddellijk met bewegen. Naast deze veiligheidsfunctie, zit er ook een messenbeschermer bij waarmee je de heggenschaar veilig kunt opbergen.
Wat misschien een beetje kan tegenvallen, is het gewicht van het model. Hij weegt namelijk 5,7 kg.
3. Gardena Telescopische Heggenschaar
GARDENA THS 500/48 Telescopische Heggenschaar (gemotoriseerd) - 48 cm Meslengte - 25 mm Tandmes opening
De Gardena Heggenschaar is elektrisch en heeft een telescopische arm die een werkbereik heeft tot 3 m als deze compleet is uitgeschoven.
Zonder de elektrische heggenschaar uit te schuiven, heeft het zwaard een lengte van 48 cm.
Hij heeft een kantelbare kop waardoor je zowel de top als de bodem makkelijker kunt snoeien zonder zelf in een rare positie te hoeven staan.
Mocht je te dicht bij de grond snoeien, dan zit er een mesbescherming op het uiteinde van het mes. Dit beschermt het mes tegen terugslag en schade als je te dicht bij de grond komt.
Het zwaard heeft een grote mesopening zodat je ook dikkere takken met gemak kunt wegsnoeien. Takken met een maximale diameter van 25 mm kunnen hiermee geknipt worden.
Met zijn ergonomisch gevormde handgreep, ligt hij lekker in de hand.
Dit model is alleen redelijk zwaar in het gewicht wat langdurig werken lastig maakt, vooral als je hem helemaal hebt uitgeschoven. Hij weegt in totaal namelijk 5,7 kg.
Waarom je een heggenschaar goed wilt onderhouden
Een heggenschaar zul je niet zo vaak gebruiken als een snoei- of takkenschaar. Daarom is het belangrijk dat je hem na elk gebruik schoon weglegt.
Zo voorkom je dat er roest of andere aanslag op je heggenschaar achterblijft, wat schadelijk is voor zowel het gereedschap als de heggen die je wilt snoeien.
De bladen kunnen bacteriën bevatten die een heg schade aan kan brengen als deze niet regelmatig schoon gehouden wordt.
Doe je dit niet, dan kan de ziekte die via de snede in je heg komt ervoor zorgen dat je haag verdort en je zo met kale plekken achterblijft.
Nu zijn er bladen of zwaarden te krijgen die een antikleefcoating erop hebben zitten. Dit houdt in dat er geen vuil blijft kleven aan de messen en je zo een schone snede achterlaat bij de plant.
Maar dit wil niet zeggen dat een heggenschaar geen onderhoud nodig heeft. Zowel een normale als elektrische heggenschaar hebben onderhoud nodig.
Er kan altijd vuil of hars achterblijven op de bladen dat ook schadelijk kan zijn voor het apparaat. Verwijder je dit niet, dan vermindert dit het snijvermogen van de schaar.
Hoe onderhoud je een heggenschaar?
Na elk gebruik is het aan te raden de heggenschaar af te nemen, want je zult zien dat er elke keer na gebruik vuil achterblijft.
De messen van de heggenschaar kun je met een zachte borstel en schone doek reinigen. Zo haal je het vuil van de bladen af en voorkom je roest en de verspreiding van bacteriën.
Berg je het gereedschap voor langere tijd op, raad ik je aan om een grondige reiniging te geven.
Haal zo nodig de heggenschaar uit elkaar om overal goed bij te kunnen en het vuil overal weg te krijgen.
Zit er hars op de bladen of het mes? Gebruik dan een harsoplosmiddel want dit kan lastig zijn om zo even van het materiaal af te krijgen.
Je kunt de messen regelmatig insprayen met een onderhoudsspray. Zo verleng je de levensduur van je heggenschaar.
Bij een elektrische heggenschaar kun je de machine na het in elkaar zetten, even aanzetten om het middel overal goed te laten verspreiden.
Het is aan te raden om de bladen van een heggenschaar regelmatig te slijpen. Wacht niet tot ze bot zijn.
Voor een elektrische heggenschaar wordt het slijpen om de ongeveer 50 uur aangeraden.
Hoe ga je te werk? Volg hiervoor ook zo nodig de gebruiksaanwijzing van het product.
- Haal de heggenschaar uit elkaar
- Maak eerst de messen schoon zoals hierboven beschreven staat
- Slijp de heggenschaar met een platte vijl – bij een elektrische heggenschaar moet je elk tandje slijpen
- Veeg alle stof en vuil eraf dat na het slijpen is ontstaan en spray de schaar in met een onderhoudsspray
- Zet de heggenschaar in elkaar en berg deze op – bij het opbergen van een elektrische heggenschaar wordt aangeraden om de accu los van het apparaat te koppelen.
Wil je het liever laten doen stuur je heggenschaar dan op naar Slijperij van Hal.
Hoe kun je roest van een heggenschaar verwijderen?
Wat nu als je te maken krijgt met roest op je heggenschaar? Dit wil je er zo snel mogelijk vanaf hebben om de levensduur van je heggenschaar te vergroten.
Roest voorkom je op de allereerste plaats door je heggenschaar na elk gebruik af te nemen en droog weg te leggen.
Onstaat er na verloop van tijd toch roest, dan kun je bij het uit elkaar halen van de heggenschaar de messen in een badje met water en azijn leggen.
Het zuur van de azijn bijt door de roest heen vanwege zijn hoge zuurtegraad. Afhankelijk van de hoeveelheid roest, laat je het product er minimaal een aantal uur in weken.
Na het azijnbad, kun je als het goed is de roest er zo vanaf vegen. Mocht er toch nog wat achterblijven op het metaal dan zou je een fijn schuurpapiertje kunnen gebruiken.
Voor de tandjes van een elektrische heggenschaar moet je bij roest deze per tandje bekijken.
Natuurlijk zijn er ook bedrijven die het onderhoud van je heggenschaar graag van je overnemen zodat je er zelf geen werk van hebt.
Hoe kies je de beste heggenschaar?
Hoe kies je nu de beste heggenschaar uit? Dit hangt natuurlijk af van je persoonlijke voorkeuren.
Waar zou je op kunnen letten bij aanschaf:
- Afhankelijk van de grootte van je tuin, kun je ervoor kiezen om een elektrische heggenschaar of normale heggenschaar te gebruiken.
- Heb je de juiste schaar op het oog? Let er dan op of het model niet te zwaar is, of er een accu bijgeleverd wordt als je voor een elektrische kiest en of de heggenschaar onderhoudsvriendelijk is.
- Kijk naar wat andere mensen over je keus van heggenschaar geschreven hebben in een review. Daar lees je vaak nog wat meer voor- en nadelen die voor jou de doorslag kunnen geven.
Nu kun je met een gerust hart een heggenschaar aanschaffen en je tuin netjes maken. Let er wel op wanneer je het beste je hagen kunt snoeien.
Wat de voordelen van een snoeischaar en takkenschaar zijn, lees je in de volgende artikelen:
Wat doe je met een heggenschaar?
Een heggenschaar wordt gebruikt om een heg te snoeien. De heg kan met behulp van een heggenschaar in model worden gebracht. Tijdens het snoeien is het de bedoeling om de heg zijn vorm te behouden, je snoeit dus de nieuwe uit groei eraf zodat de heg vol en groen blijft.
Kun je voor een natte heg een heggenschaar gebruiken?
Je heg snoeien met een heggenschaar wanneer deze nat is, is mogelijk. Het gereedschap kan wel sneller gaan roesten wanneer je een natte haag snoeit. Je hebt ook minder overzicht van de te snoeien takken aangezien het natte weer ervoor zorgt dat de takken hangen.
Hoe lang moet een heggenschaar zijn?
De lengte van een heggenschaar hangt af van de grootte van de heg die je wilt snoeien. Kleine tot middelgrote hagen kunnen met een heggenschaar waarvan de zwaardlengte tussen de 40 en 55 cm valt. Grotere hagen kunnen met een heggenschaar gesnoeid worden met een zwaardlengte vanaf 55 cm.
Kan een heggenschaar geslepen worden?
Om lang plezier te hebben van je tuingereedschap, wordt aangeraden om deze regelmatig te onderhouden. De messen van een heggenschaar kunnen geslepen worden. Dit kun je doen met behulp van een vijl. Maar de messen eerst goed schoon voordat je ze gaat vijlen.
Hoe verwijder je roest van een heggenschaar?
Allereerst wil je roest voorkomen op de zwaarden van je heggenschaar door deze na gebruik schoon te maken en te drogen. Ontstaat er na verloop toch wat roest, dan zijn er verschillende middeltjes die je kunt gebruiken om het roest op te lossen. Het meest voor de hand liggende is het gebruik van azijn. Laat de zwaarden hierin weken en de roest komt na verloop van tijd los.
Oudere artikelen
Ben jij iemand die een kleine tuin of balkon heeft? Dan wil je jezelf en je spullen goed beschermen tegen de zon. Dit hoeft geen dure aanpassing te zijn en ook niet een die veel werk met zich...
Ontdek de top 7 vuurschalen voor een gezellige avond in de tuin
Als het weer warmer wordt en de avonden langer, is er niets gezelliger dan samen in de tuin rondom een knisperend vuurtje zitten. Daarom heb ik voor jou de top 7 vuurschalen geselecteerd, zodat je...