De hottentotvijg is ook wel bekend onder zijn Latijnse naam: Carprobotus Edulis. Deze plant vindt zijn oorsprong in Zuid-Afrika en in tegenstelling tot de vijgenbomen, is de hottentotvijg een kruipende plant. We helpen je graag met de vraag hoe je een hottentotvijg stekken kunt.
Om meerdere planten te krijgen, kun je zelf heel eenvoudig een hottentotvijg stekken. Hoe? Knip een stuk van de plant af, zet deze geruime tijd in water en plant deze in een pot met vochtige aarde zodra er wortels aan de stek zichtbaar zijn.
Waar plant je de hottentotvijg?
De hottentotvijg is een mooi uitziende plant die leuk in de tuin staat. Hij heeft brede pollen met daaraan vlezige, groene bladeren. De bloemen die de hottentotvijg krijgt, zijn zodra ze opengaan geel van kleur. Dit veranderd te zijner tijd in een dieproze kleur. De meeldraden blijven daarbij wel geel wat een mooi contract met de dieproze kleur vormt.
Omdat de bloemen zo mooi zijn, kun je er een aantal naast elkaar planten op een overzichtelijke plek in de tuin. Onthoudt wel dat de plant zon nodig heeft en geplant moet worden in goed gedraineerde aarde of in een kalkrijke grond. Bemesten is niet nodig.
Krijgt de hottentotvijg eetbare vruchten?
Zodra de bloem is uitgebloeid, krijg je de hottentotvijg. Deze is eetbaar en kunnen gegeten worden zodra ze geel van kleur zijn. Dit is ongeveer tegen het einde van de zomer, begin van het najaar. De smaak van deze vijg is zurig, niet te vergelijken met de vruchten van de vijgenboom.
Met de Nederlandse temperaturen kan het lastig zijn om de bloem erin te krijgen aangezien het niet warm genoeg is in sommige tuinen. Dat betekend automatisch ook dat het lastig kan zijn om er een vrucht in te krijgen. Zorg er daarom voor dat de plant veel zonlicht krijgt wil je meer profijt hebben van de plant.
Wanneer kun je de hottentotvijg stekken?
Om meerdere van deze planten te krijgen, is de beste manier om de hottentotvijg zelf te stekken. Dit gaat heel eenvoudig en zo heb je in een korte tijd een aantal nieuwe plantjes gekweekt.
Om de plant niet teveel te beschadigen als deze in de bloei staat, kun je ervoor kiezen om delen van de plant te knippen als de bloem is uitgebloeid.
Ben je opzoek naar een goede en degelijke snoeischaar voor al je planten en bloemen? Bekijk de beste snoeischaren van dit moment!
Zodra je stekjes wortels hebben gekregen en je ze in de aarde zet, is het het beste ze tijdelijk in een pot met aarde de planten. Zo kun je ze binnen zetten als de temperaturen te koud zijn of als je nachtvorst verwacht. Dit geldt vooral als de plant nog jong is.
Is de hottentotvijg bestand tegen koude temperaturen?
Heb je de Carprobotus Edulis, ofwel de hottentotvijg net gestekt dan raden we aan deze de eerste winter binnen te zetten zodat de plant sterk kan worden.
Zodra het een volwassen plant is geworden, kun je deze in de winter gewoon in de tuin laten of in een pot buiten laten staan. De eerste zonnestralen zullen ervoor zorgen dat ze weer gaan uitlopen en mooie bloemen krijgen.
Tot op zekere hoogte zijn de planten winterhard, maar niet als de temperaturen geruime tijd onder nul blijven hangen. Beter is om ze dan voorlopig toch naar binnen te halen.
Krijgt een hottentotvijg eetbare vruchten?
De hottentotvijg kan eetbare vruchten voortbrengen als het een warme zomer is. Zodra de vruchten geel van kleur zijn kunnen ze gegeten worden. Pas op ze zijn redelijk zurig!
Kan de hottentotvijg buiten staan in de winter?
Een hottentotvijg kan buiten blijven in de winter zodra het een volwassen plant geworden is. We raden aan hem het eerste jaar tegen kou en vorst te beschermen.
Oudere artikelen
Ben jij iemand die een kleine tuin of balkon heeft? Dan wil je jezelf en je spullen goed beschermen tegen de zon. Dit hoeft geen dure aanpassing te zijn en ook niet een die veel werk met zich...
Ontdek de top 7 vuurschalen voor een gezellige avond in de tuin
Als het weer warmer wordt en de avonden langer, is er niets gezelliger dan samen in de tuin rondom een knisperend vuurtje zitten. Daarom heb ik voor jou de top 7 vuurschalen geselecteerd, zodat je...